Idéen om et datasenter i gruva kom allerede for seks år siden.

Den enorme Lefdal Gruve i Nordfjord er på vei til å bli verdens største, sikreste og mest miljøvennlige datasenter. I 2010 kom konklusjonen i et omfattende forprosjekt ”Lefdal Gruve” med deltakelse fra IBM, Hafslund, IKT Norge, SFE, DnBNOR og en rekke andre partnere.

Datamengden i verden dobles hver 18. måned, og det er et enormt internasjonalt berhov for utbygging av store, sikre og energieffektive datalagringslokaler. Lefdal Gruve har ikke bare vist at gruven er egnet som datasenter, men at den er optimal for storskala oppbygging av datasenterfasiliteter til en internasjonalt konkurransedyktig kostnad, skriver ITBaktuelt.

Lefdal Gruve er verdens største olivingruve, lokalisert midt mellom Måløy og Nordfjordeid i Sogn og Fjordane. Gruven har store bergrom i seks nivåer, delt inn i 75 kammer, med totalt utbyggbart areal på ca 120.000 m2 med opptil 18 meter takhøyde. Her inne er temperaturen ca 8 grader Celsius hele året. Dette utgjør da allerede verdens største råbygg for datasenterbruk. Beliggenhet rett ved fjorden gir mulighet til kostnadseffektiv kjøling med bruk av it-bedriften Local Host AS sin unike, egenutviklede kjøleteknologi. Serverparker avgir mye varme, og har derfor store kjølebehov.

Denne energiløsningen vil spare mer enn 6 millioner kWh hvert år, tilsvarende energibruken i mer enn 300 norske husstander.

Det er rikelig tilgang til energi fra fornybare energikilder i området, både vann- og vindkraft fra henholdsvis Øksenelvane vannkraftstasjon og Mehuken vindmøller. Fjorden rett utenfor vil bli brukt til kjøling og sterk fiberinfrastruktur går allerede forbi, kalt Norges nasjonale fiberryggrad.

Gruven har vært i en driftshvile, og i forprosjektet ble det gjort omfattende tester og analyser som viste at det ikke er noen konflikter mellom utbygging av datasenter i de øvre nivåene og fortsatt olivinutvinning i nedre lag av gruven.

Å bygge datasenter i den gamle gruva gjør at data ligger trygt.  En naturkatastrofe vil til dermed ikke ramme sentret. Dessuten er det billigere å bygge og drifte i datasentret inne i gruva enn på bakken.

Ifølge ei pressemelding er flere norske kunder på veg inn og Lefdal Mine Datacenter skal være i dialog med store internasjonale kunder som også vil flytte inn. En av disse er IBM.

IBM har vært med på å utvikle det tekniske designet og kvalitetssikre planene for datasenteret. Når senteret står klart vil de tilby sine kunder å flytte backup-servere og data hit.

Under en markering for byggestart tirsdag, sa administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova at Lefdal Mine Datacenter er et strålende eksempel på høy energieffektivitet og -innovasjon. Vi er takknemlige for å være en del av dette prosjektet, sa

– Fjorden blir kjøleskapet vårt. Herfra vil vi bringe inn sjøvann som holder en fast temperatur på 7,5 grader. Enova har støttet kjølesystemet med 7 millioner kroner, og det er vi stolte av. Det viser at dette er en ledende teknologi, sa markedsdirektør Mats Andersson i Lefdal Mine Datacenter til de fremmøtte.

Å legge denne typen industri til Norge, er et godt klimaprosjekt i seg selv. Tilgangen på fornybar kraft og et gunstig klima gjør det mulig å drive serverparker med ren og lite energi. Enova har også gitt investeringsstøtte til datasenteret Greenfield, som åpnet i Akershus tidligere i år.

Lefdal Mine Datacenter tilbyr unike logistikkforhold. Sammen med Rittal har Lefdal Mine Datacenter utviklet et konsept hvor det tar bare 6-8 uker å skalere opp store kapasiteter. Den primære løsningen vil være beholdere "i racks" som på en enkel måte kan kobles til anlegget infrastruktur i et Tier 3 miljø. Kundene kan også velge skreddersydde hvit romløsninger i underjordiske, dedikert bygninger.

På Lefdal Mine Datacenter, trenger kundene ikke trenger å bekymre deg for fremtiden plass. Størrelsen på anlegget og tilgang til høy mengde av fornybare kraftressurser og kjøling sikrer tilstrekkelig kapasitet for fremtidig vekst.

Byggeprosessen har startet, og datasenteret vil være i drift i august 2016. På dette tidspunkt deler av infrastrukturen vil allerede være klar for 30 MW. Kapasiteten vil bli bygget ut i seksjoner på 7,5 MW. Totale investeringer i første fase er 250 millioner kroner.

Selskapet har base i Måløy og er eigd av Sogn og Fjordane Energi (16%), Friedhelm Loh (33,3%) og ei investorgruppe i Måløy (50,7%). Med seg på laget har dei fått to av verdas leiande selskap innen IT; IBM og Rittal.

Alle bilder under laget av Nordwest3D.