Du er kanskje lei de lyseblå åttitallsflisene på baderommet? Eller har flisene på gulvet sprukket etter at lillebror gikk løs med hammeren i et stjålet øyeblikk? Det er mange grunner til at vi ønsker forandringer på badet. Med god planlegging og bevisste valg kan du gjøre endringer også uten store innhugg i lommeboken.

Malte baderomsvegger?
Hvis du skal pusse opp bad fra grunn, og er på jakt etter rimeligere løsninger, kan et alternativ være å droppe flisene på vegger, og heller male.  Da er det imidlertid viktig å være oppmerksom på at maling er lite robust. – Malingen blir mer porøs, så hyppig vedlikehold er nødvendig. Husk også å sjekke våtromsnormen for anbefalinger, sier Schreier.

Viktig planleggingsfase
Bransjetall  viser at nær hver tredje nordmann planla å pusse opp badet sitt i løpet av fjoråret. Nordmenn pusser opp for hele 60 milliarder i året, viser tall fra Prognosesenteret. I gjennomsnitt bruker vi 23.000 kroner hver i oppussing i året på hjemmet. Det er dobbelt så mye som snittet for Europa.

Og selv om vi setter av mye penger til å pusse opp, er det få av oss som setter pris på skyhøye regninger. Derfor er planleggingsfasen essensiell i et hvert oppussingsprosjekt.
- Kontakt rørleggeren for en prat, fortell hva du har i budsjett, og snakk om hva som er realistisk å få til innenfor rammene. Det er dessuten lurt å hente inn tilbud fra tre ulike rørleggere, slik at du har godt sammenligningsgrunnlag både på kvalitet og pris, sier rørleggeren.

Tilrettelagt for norsk vann
Det finnes mengder med baderomsløsninger på det norske markedet som er rimelige løsninger, uten at det nødvendigvis går utover kvaliteten.  Rørleggeren oppfordrer imidlertid til å være svært bevisst om du handler på nett.  Det er særlig ett stort problem med produktene som handles fra utlandet over internett, og det er at de ikke alltid er tilrettelagt for norske forhold.  Kjøper du gjennom en rørlegger skal produktet være godkjent for norsk vanntrykk.

- I Norden er det ganske likt trykk på vannet,  men i for eksempel Italia er det mye lavere trykk på vannet. Det betyr at det kan være forskjeller på produkter selv samme produsent. Å kjøpe produkter som ikke er tilpasset norsk vanntrykk kan rett og slett bli veldig dyrt. Ikke bare kan det bli ødelagt under norske forhold, men det øker også faren for lekkasjer, forklarer rørleggeren.

Hvis det følger med produktinformasjon på skandinaviske språk, er det en god indikasjon på at produktet et tilrettelagt for norske forhold.

Dusjkabintett uten boksfølelse

Nordmenn som pusser opp vil gjerne dusje rett på gulvet. For at slike løsninger skal være holdbare kreves godt håndverk og jevnlig vedlikehold. Med et dusjkabinett kan jobben utføres enklere og faren for lekkasjer reduseres betraktelig. Utvalget av dagens dusjkabinett har heldigvis lite til felles med de trange boksene med plastglass i bruntoner som var vanlig bare for et par tiår tilbake. 


/Faktaboks/
Tips til rimeligere baderomsoppussing
:
·         Mal flisene og bruk fugepenn.  Du blir overrasket over effekten.
·         Dropp fliser på hele eller deler av badet.  Maling er rimeligere enn fliser, men husk våtromsmaling
·         Et vegghengt toalett er en større installasjon enn et gulvstående toalett og trekker opp kostnadene.
·         Vurder dusjkabinett fremfor dusjløsning rett på gulvet om du vil begrense kostnadene.
·         Ved større oppussing: hent inn tilbud fra minst tre rørleggere. Sammenlign prisene og kompetansen.
·         Planlegg prosessen! Involver fagfolkene i planleggingsfasen, slik at de kan fortelle hva som er mulig, og hva som ikke lar seg gjennomføre.
·         Kjøp produkter som er godkjent for norske forhold. Sjekke av med leverandøren
·         Må badet pusses opp pga skade, kan du prøve å avgrense oppussingen til å gjelde kun området som er skadet.

Kilde: Skikkeligrørlegger.no