De to eiendommene er fylkeshuset i Vest-Agder i Tordenskjoldsgate 65 og Kongsgård skolesenter i Kongsgårds allé 20 i Kristiansand. Anleggene har navnet Anodix og monteres på vannledningen til varmtvannssystemet.

– Hittil har oppvarming av vann til minimum 60 grader, samt hyppig kloring, vært eneste måten å hindre Legionellautbrudd. Med Anodix kan vanntemperaturen senkes uten risiko, og man reduserer på den måten energiforbruket betydelig, sier adm direktør Kyrre Olaf Johansen i Entra.

Anlegget skal heller ikke tilsettes kjemikalier eller tungmetaller, som ved mange andre behandlingsmetoder. Når anlegget har vært Legionellafritt i ett år kan anlegget endelig friskmeldes.

Entra Eiendom eier og forvalter ca. 1,2 millioner kvadratmeter næringseiendom og er et av landets største eiendomsselskaper.

– Vi er et stort eiendomsselskap med kommersielle mål. Entra skal bli miljøledende, og derfor er det naturlig at vi identifiserer og tar i bruk nye løsninger som bidrar til økt konkurransekraft og mindre belastning på miljøet, sier Johansen.


FAKTA:

• Anleggene består av en spesielt utviklet og patentert elektrodepakke.
• Surstoffradikalene som oppstår på anodeoverflaten fremkaller en oksidering av de gjennomstrømmende bakterier, virus, sopp og alger, som elimineres helt.
• Den karakteristiske biofilmen som bakterier trives i, brytes ned.
• Alle bakterier drepes og det dannes en liten buffer av klordioksid, nok til å fjerne biofilmen i rørsystemet.
• Etter at anlegget er montert vil det for sikkerhets skyld tas stikkprøver på Legionella rundt om i bygget over det påfølgende året.