Aardal AS har eksistert på det norske markedet siden 1987.

Selskapet samarbeider tett med Linn Bad fra Vik i Sogn, noe som har pågått i veldig mange år. Firmaene deler salgsressurser, og produktene komplementer hverandre.
- Dette samarbeidet har vart lenge, og har bare styrket seg opp gjennom årene. Sammen har vi en produktrange som utfyller hverandre, sier daglig leder i Aardal AS, Jan Rasmussen.

Omfattende omstilling
Når firmaet gikk under navnet Årdal Plast og produksjonen gikk for fullt i eget hus var det 28 ansatte i bedriften innerst i Øvre Årdal. Men høyt kostnadsnivå bidro til at man måtte tenke annerledes for en del år siden.

- Det ble etter hvert umulig å drive produksjon av standardservanter kostnadseffektivt. Det var vemodig å stoppe denne produksjonen, og det var en stor overgang og utfordring fra å være produsent til å måtte sette ut deler av produksjon. Nå har vi fullt fokus på skreddersøm, enten det er til prosjekter eller private kunder. Vi setter sammen og tilpasser produktene i Årdal. Skreddersøm på bad er i vekst. I dag har vi det veldig bra, er 11 ansatte og omsetter for rundt 22-23 millioner, sier nestoren i bedriften.

Saken fortsetter under bildet:

Produktene er designmessig helt i tet. Dette er en modell fra Silestone og navnet Silestone Silence.

Blir mer spesialproduksjon
Bedriften selger omtrent like mange helstøpte servanter som porselen, og fordelingen mellom standard produkter og spesialtilpassede løsninger ligger i dag på 60/40. Rasmussen forteller at økningen innen spesialtilpassede servanter har økt betydelig.
- Jeg er veldig fornøyd med utviklingen og føler at vi endelig har de rette partnerne med laget. Nå har vi produkter med unike materialer og egenskaper som gjør oss i stand til å levere det meste av servantløsninger på spesialmål.

Unike materialer
Aardal bruker helt spesielle materialtyper når de produserer servantløsninger på bestilling. Silestone som de kjøper inn fra Spania og som består av naturlig kvarts, og Avonite som er et slitesterkt acrylmateriale i mange farge varianter

- Silestone og Avonite er to materialtyper som brukes i våre spesialløsninger. Det gjør oss i stand til å levere design og skreddersøm på servanter av ypperste kvalitet. Materialene har helt spesielle egenskaper som gjør at vi kan lage ganske så unike løsninger, sier Rasmussen.

Stort marked
Bedriften innerst i Øvre Årdal er i dag størst på rehabmarkedet i hotellbransjen. Leverandøren har opparbeidet seg et godt fotfeste i markedet, og spesielt arkitektene har begynt å få sansen for deres design og løsninger.

- Våre kunder er rørleggere, byggherrer, grossister, og hoteller, og vi er godt etablert i prosjektmarkedet. Men foreløpig er det rehabmarkedet på hotellsiden Aardal er størst. Vi har faktisk levert til flere hoteller i København og på Island også. I nye prosjekter bestiller vi ferdige moduler fra våre leverandører, sier Rasmussen.
- Vi har fortsatt en liten jobb å gjøre inn mot rørleggerne når det gjelder å fortelle de at vi kan skreddersy det meste av servantløsninger på bestilling, i tillegg til våre standardprodukter. Det skal det jobbes med for 2015, forteller en engasjert eier.