- Vi sender rør og innstøpningsdetaljer til betongelementstøperiet som støper de inn i riktig posisjon i dekkeelementene. På byggeplassen tilkobler så rørleggeren alle rørstussene som stikker opp av de prefabrikerte dekkene. Røranlegget trykkprøves før innsøpning, forklarer prosjektleder Rolf Nilsen ved VVS Entreprenøren.

Sender til støping
Det er prosjektert skjult anlegg, og Aquatherm redpipe, som er et polypropylenbasert rør.

- Vi har sendt våre rørleggere på et intensivt kurs for å lære sammenføyningsteknikk. Dette er en helt ny erfaring for oss, men vi har bare gode erfaringer.  I begynnelsen hadde vi en læringsprosess da det første dekket ble produsert. Vi ser at rørleggerne behersker teknikken. Det er både kjappere og enklere å installere enn andre rørsystemer. Sammenføyningsteknikken er mer elegant og effektivere enn andre sveiseteknikker, sier Nilsen. Han forteller videre at man også kan prefabrikere deler av rørsystemet i verkstedet. Dessuten er rørsystemet langt lettere å jobbe med, det veier praktisk talt ingenting i forhold til stål.- Foreløpig har vi koblet sammen rundt 100 sprinklerhoder, og trykktester viser at dette holder mål og vel så det, sier Nilsen. 

Sprinkler
Aquatherm redpipe er et rørsystem i PP-R, produsert av tyske Aquatherm, og som er FG- godkjent for bruk i sprinklerinstallasjoner i Norge. Løsningen består av rør og deler for dimensjonene 20-125mm, hvor skjøteteknikken er basert på såkalt fusjonssveising. Dette innebærer at rør og rørdel varmes opp og smelter sammen til en homogen skjøt. Det er ikke nødvendig med lim eller andre tilsatsmidler.

Saken fortsetter under bildet:


Systemet har en rekke fordeler kontra tradisjonelle systemer. Man får en korrosjonsfri enkel, tett og sikker sammenføyning uten pakninger og lim. Med lav vekt og et velegnet rørsystem for prefabrikering gir kostnadseffektiv løsning. Systemet er godkjent for innstøping i boligprosjekter. Her finnes det smarte løsninger for gjennomføringer enten det benyttes plattendekker eller plasstøpte dekker.

- Det har en periode vært usikkerhet knyttet til hvorvidt redpipe kan benyttes til innstøping i prosjekter basert på TEK10. Dette er avklart og systemet kan legges innstøpt også i disse prosjektene, forklarer produktsjef Arne Jeksrud i  Armaturjonsson.