ROT-avdraget gir fradragsrett på selvangivelsen ved kjøp av håndverkstjenster i eget hus, når oppdraget kan dokumenteres ved fakturaer eller kvitteringer. Fradraget gjelder kun arbeidskostnader, ikke materialer etc.

Skatteverket i Sverige har gjort en analyse og det viser seg at så mange som 90 prosent av respondentene i undersøkelsen ikke synes det er greit at folk kjøper svart arbeid.

Ordningen har gjort det enklere enklere å kontrollere at bedrifter i blant annet byggebransjen betaler sin skatt og moms, ifølge en pressemelding fra Skatteverket.

- Svenskene synes ikke lenger at det er greit å kjøpe svarte entreprenørtjenester. Vi ser at skattefradraget har skapt hvite jobber og at det har vært en klar holdningsendring etter at ordningen ble innført, sier Jan-Erik Backman, analysesjef ved Skatteverket.

Skatteverket betalte i 2010 ut 13,5 milliarder svenske kroner ROT-avdrag. Dette betyr at det gjennomføres anslagsvis 53 millioner timer som blir oppgitt til beskatning, noe som tilsvarer rundt 30 000 årsverk.

Disse skattelettelsene har ført til en kraftig økning i etterspørselen etter håndverkettjenester.

I alt 40 prosent av kjøperne sier at oppdraget ikke ville bli utført som hvitt dersom ordningen ikke hadde eksistert.

Et flertall av dem som har benyttet seg av ROT-avdraget, 56 prosent, sier at de vil fortsette å kjøpe hvite tjenester selv om ordningen ble avviklet. Kun 6 prosent oppgir at de ville forstete å kjøpe svart arbeidskraft.

86 prosent av svenskene synes at ROT-fradraget er bra.

BNL skrev allerede i 2009 et brev til Olje- og energidepartemenet med forslag om at en lignende ordning burde innføres i Norge.

Les også Svenskene går bananas på badet
Les også
Full fart med svensk skattefradrag

Har du Tips til VVS-Forum?

GI DIN KOMMENTAR HER: