Ifølge en undersøkelse som analyseinstituttet Market Probe har gjennomført for Alcon, trenger 63 prosent av alle nordmenn mellom 35 og 44 år synskorreksjon. For gruppen over 45 år er andelen over 90 prosent prosent. Håndverkere er blant faggruppene hvor et skarpt syn er avgjørende for å kunne jobbe effektivt.

I det ene øyeblikket skal man kunne se og vurdere helheten og de store linjene. I det neste skal man kunne fokusere skarpt på de minste detaljene for at sikre at arbeid og installasjoner er korrekt utført.

- Vi vet fra mange fagområder at det kan være en utfordring å se skarpt på alle avstander i løpet av arbeidsdagen. Øyelinsen blir gradvis mindre fleksibel etter hvert som man blir eldre, og man mister evnen til å kunne se like skarpt på alle avstander, forteller optiker Jon Thoresen fra Mojord &Thoresen Optometri i Fredrikstad.

Begynner med lesebriller
Kun 16 prosent av de mellom 45 og 54 år bruker kontaktlinser. Mange begynner med lesebriller, men i arbeidstiden er ikke briller alltid like optimalt for alle. 55 prosent er ikke klar over at det finnes kontaktlinser som kan erstatte progressive briller. Fire av ti oppgir at de ville valgt kontaktlinser med flerstyrke dersom de visste at det fantes.

- I fysisk aktive yrker kan det være spesielt viktig å få riktig synshjelp. Mange tror man er avhengige av briller dersom man trenger ulike styrker på ulike avstander for å se klart. Men i dag har man kontaktlinser som kan hjelpe med dette, sier Henrik Bo Larsen, leder for Professional Affairs hos Alcon. Alcon utvikler og produserer produkter til diagnostisering, forebyggelse og behandling av øyesykdommer.

Kontaktlinser med flerstyrke
De siste årene har nye typer kontaktlinser kommet på markedet, og det er nå mulig å få linser med flerstyrke. Etter én eller to ukers tilvenning, gjør disse at man ser klart på alle avstander. Dermed kan man også slippe å gå med briller i yrker hvor det kan være upraktisk.

- En av fordelene ved flerstyrke-linser sammenliknet med briller, er at styrken følger med når du beveger øyet. Når du for eksempel leser noe, kan du dermed la øynene gli over avissiden som du normalt, uten at du trenger å bevege hodet, slik man må gjøre med progressive briller. Dette bør også være en stor fordel for svaksynte i eksempelvis byggebransjen, forteller optiker Jon Thoresen.