Elkem Solar utviklet en unik prosessteknologi for fremstilling av høyrent silisium for solcellepaneler, som utgjør de første leddene i solcelle-industriens verdikjede. Fra FiskaÌŠtangen i Kristiansand løste forskerne gaÌŠten som gir solarmarkedet tilgang paÌŠ billigere solcellesilisium og en produksjonsprosess som er mer miljøvennlig, mindre energikrevende og gir silisium med like gode solcelleegenskaper i forhold til andre prosesser vi kjenner i dag.
Gjennombruddet
Marit Dolmen var en del av forskerteamet som gjennom flere aÌŠr arbeidet i det stille med aÌŠ finne metoder som kunne gi et saÌŠ rent silisium at energieffekten i solcellene økte, samtidig som utslipp og energibruk kunne holdes paÌŠ et minimum:
- Prosjektet som skulle lede til Elkem Solar startet i 2001, og vi var bare seks-syv ansatte som arbeidet med dette fra starten av.
- Etter hvert kom flere til, og det endelige gjennombruddet kom i 2006, etter mange forsøk i pilotanlegget som ble bygget i perioden 2004- 2006. Det aÌŠ kunne utføre forsøk i baÌŠde liten og stor skala, og stadig gjøre forbedringer basert paÌŠ resultatene som ble oppnaÌŠdd var viktig i denne perioden. Erfaringene vi gjorde var at forskere som faÌŠr gjøre forsøk og se resultater raskt, faÌŠr til store ting, forklarer sivilingeniøren Marit Dolmen.
Suksessfaktorene
Dolmen forklarer suksessen med Elkem Solar paÌŠ følgende maÌŠte:
- Du maÌŠ ha en bedrift som tenker langsiktig innenfor forsknings- og utviklingsarbeid. Man maÌŠ ha riktig infrastruktur, altsaÌŠ gode forsøksfasiliteter som lab og pilot, i tillegg trengs kompetanse innenfor kjemisk analyse. Selvsagt er det en forutsetning å ha de riktige menneskene som kan drive utstyret, forklarer hun.
- Til syvende og sist er det avgjørende at en har en unik ide, noe nytt. Dersom man starter opp med en maÌŠlsetning om aÌŠ kopiere andre, er det liten sjanse for at man skal kunne bli best.
Ved Elkems solarprosjekt tok de i bruk den totale kompetansen som fantes i Elkem. Forskerteamet samarbeidet tett med universitets- og instituttmiljøer utenfor og fikk arbeide med sitt gjennom flere aÌŠr.
- I tillegg lyttet vi hele tiden til markedet, hva ønsket de som skulle bli vaÌŠre kunder? Det resulterte i at vi lyktes, forklarer Dolmen.
Først i verden
Da Elkem kunne kunngjøre at det unike forskningsmiljøet i Kristiansand hadde faÌŠtt sitt gjennombrudd, skapte det verdensomspennende oppmerksomhet i et glohett globalt solarmarked. Kort tid etter gjorde Elkems eier, Orkla, beslutningen om aÌŠ bygge den første fabrikken i verden for metallurgisk produksjon av superrent silisium. I dag er Elkem verdens ledende produsent av slik silisium, beregnet paÌŠ verdens solcellemarked.
Det har opp gjennom aÌŠrene vært flere prosjekter som har arbeidet med aÌŠ fremstille solcellesilisium gjennom en metallurgisk prosess. Allerede paÌŠ 70-tallet arbeidet Anders Schei og Elkems forskningssenter med dette i samarbeid med Dow Corning.
PaÌŠ 80-tallet overtok et prosjekt i samarbeid med Exxon, som stanset fordi markedet ikke var der. I løpet av 90-tallet henvendte andre seg til Elkem med forespørsler om det samme, men det var altsaÌŠ ut over 2000-tallet at Marit Dolmen og hennes kollegaer fikk gjennombrudd for sin solcelleforskning.
Dermed løste de ogsaÌŠ et flaskehalsproblem i det raskt voksende globale solarmarkedet. Et stigende marked har gjort solcelle-silisiumproduksjonen i Kristiansand til en fremtidsrettet og offensiv suksess. Marit Dolmen og kollegene i Elkem Solar skal forsyne det globale solarmarked i mange, mange aÌŠr, og igjen og igjen demonstrere hvor viktig maÌŠlrettet forskning er.
Artikkelen publiseres med tillatelse av Eyde-Nettverket og Innodesign
GI DIN KOMMENTAR HER: