En rekke utbyggings- og oppgraderingsprosjekter planlegges i bydelen Åsane i Bergen. Samlet er investeringene astronomiske. Totalt skal man i løpet av de neste ti til femten årene investere i overkant av 9 milliarder kroner i bydelen.
- Åsane står foran noen radikale endringer, sier daglig leder i rådgivningsselskapet Opus, Trond Tystad.

Radikal forandring
Samlet involverer de seks planene både bolig, handel, kontorbygg og hoteller. Total investeringsramme for fire av de seks prosjektene er på 8,5 milliarder kroner.
- Dette vil bidra til å forandre Åsane radikalt. Bydelens posisjon som handelssenter på Vestlandet vil ytterligere bli forsterket, sier Tystad.

Bak et av de største prosjektene står Steen og Strøm som eier Åsane storsenter. Planene innebærer blant annet en utvidelse av eksisterende handelsarealer med rundt 25.000 nye kvadratmeter. Det betyr at senteret vokser fra rundt 50.000 til 70.000 kvadratmeter. I tillegg er det planlagt 20.000 kvadratmeter med kontorer, 25.000 kvadratmeter med boliger, et kulturhus på 7000 kvadratmeter og parkeringsplasser.
Det vil også bli gjennomført store infrastrukturelle endringer. Veien, som i dag skiller de to sentrene, skal legges om og gå mellom det som tidligere het Arken senter og motorveien.
- Totalt ligger investeringene på rundt 2,5 milliarder kroner. Vi forventer byggestart i 2011, men utviklingen vil skje over flere byggetrinn, sier Allan Sunderbæk hos Steen og Strøm.
Planen er nå inn til regulering hos Bergen kommune.

Åsane Utvikling
Litt lenger nord, på flaten mellom IKEA og Vestlandshallen, har Åsane Utvikling, som eies av Coop, Finansgruppen Eiendom og utviklingsselskapet Profier, store planer.
- Vi planlegger 40.000 kvadratmeter handel og noe tilsvarende med boliger. 8000 kvadratmeter Coop sitt nye hypermarked, sier daglig leder i Åsane Utvikling, Gaute Henriksen.
Samlet er investeringene på Åsane Utvikling sine planer på rundt 2 milliarder kroner.
- Prosjektet blir delt inn i flere byggetrinn, hvor byggingen av Coop sitt nye hypermarked er en del av første byggetrinn, sier Henriksen.

Planene er nå sendt til kommunen og skal ut på offentlig høring. Henriksen påpeker at utbyggingen er i henhold til gjeldende reguleringer for området, og han regner derfor ikke med at det kommer til å bli mye endringer i planene.
- Noen mindre justeringer kan det nok sikkert bli, men jeg regner med at dette kommer til å gå rimelig greit gjennom. Går alt som vi håper kan vi sette spaden i jorden neste sommer, sier Henriksen.

Åsane Arena
I området rundt Vestlandshallen er det også store planer om utvikling. Her er det Tertnes Holding, Svendsen Eiendom, Tore Andersen Holding, samt Bergen kommune som står for planene. I planene ligger det blant annet håndballhall, ishockeyhall, storstadion, badeland, plastskibakke, klatrepark, idrettshøyskole, lekeland og aktivitets- og idrettshall. Utbyggingen kan, dersom alt blir gjennomført, komme til å koste nærmere 3 milliarder kroner.
- Åsane Arena ønsker å bygge et opplevelsessenter, med blant annet en temapark av den bergenske animasjonsserien "Vennebyen". I dette området er også kommunen en betydelig aktør. Det er de som står for idrettsanleggene, sier Trond Tystad.

Litt lenger øst, på Nyborg, er Ikea allerede i gang med byggingen av sin nye storstue på til sammen nesten 40.000 kvadratmeter. Planen er å åpne i første halvdel av 2011. Varehuset er priset til om lag en milliard kroner.
Også på motsatt side av Gullgruven, fra XXL og innover mot sentrum av Åsane, er det startet opp arbeidet med å utarbeide en reguleringsplan. I dette området har det utviklet seg mye handel og reguleringsplanen skal legge til rette for grønne strukturer, samt en opprusting av området. På Liamyrane skal IBI Norge bygge tre varehus på til sammen 8000 kvadratmeter. Blant annet for den tyske byggevarekjeden Bauhaus.

Kilde: Estatemedia