Fredrikstad skal redusere klimautslipp med 30 prosent innen 2012 og øke andelen av fornybar energi til over 50 prosent fra 2008.

- Ansvaret for de ulike tiltakene som må til for å nå målene våre er fordelt i kommunens ulike avdelinger, forteller avdelingssjef for miljørettet helsevern i Fredrikstad kommune Steinar Haugsten.

Erfaringene med kommunens forrige plan viste tydelig at det var mer effektivt å legge opp til så konkrete, realistiske og målbare tiltak som mulig. Denne erfaringen har gitt seg utslag i en ambisiøs, men samtidig realistisk plan, for reduksjon i klimautslipp i Fredrikstad kommune.

Et viktig mål for den nye planen er i større grad å være i forkant av samfunnsutviklingen og kunne legge til rette for bedre energi- og klimatiltak der det skjer større utbygginger og oppgraderinger.

- Energimerking av bygninger var viktig å få inn i planen. Vi har vi lykkes veldig godt med å redusere energibruken i egne bygg takket være systematisk arbeid og klare ansvarsforhold. Dette gjelder både nybygg og i eksisterende bygg. For å holde sterkt fokus på dette arbeidet fremover er det i avdelingen for bygg og eiendom etablert en egen leder for energiutvikling i kommunen. Samtidig har vi satt årlige mål for energireduksjon, forklarer Haugsten.

Industrien står for en stor del av det stasjonære energiforbruket i Fredrikstad og et viktig element i klimaarbeidet er å involvere dem i større grad enn tidligere.

Viktigst i dette er arbeidet er økt satsing på fjernvarmesystemet, samtidig jobbes det med å innføre LNG for industrien for å erstatte dagens oljebruk.

Klimasårbarheten kartlegges
Fredrikstad arbeider også med å lage en klimasårbarhets- og klimatilpasningsperspektiv i samarbeid med CICERO og Vestlandsforskning, som skal integreres i energi- og klimaplanen.

- Erfaringer frå andre land har vist at slike fremstillinger vil motivere til handling fordi konsekvensene av ikke å gjøre noe blir mer tydelig. Et annet moment er at uansett hvor raskt man greier å redusere utslippene, vil klimaet endre seg slik at det vil bli nødvendig å tilpasse samfunnet.

- Fredrikstad ligger utsatt til med tanke på ekstremvær og oppmerksomheten blant folk om denne sårbarheten er allerede stor. Spesielt fordi vi har opplevd både små og store jordskred i den senere tiden. Økt bevissthet om sårbarhet, sammen med konkrete tiltak om hva innbyggerne selv kan gjøre, er viktig å informere om, avslutter Haugsten.

Kilde: Enova