Bio-El Fredrikstad er Hafslunds nye 22 MW anlegg for energiutnyttelse av avfallsbasert brensel, og produserer miljøenergi i form av industridamp, elektrisitet og fjernvarme. 

I forbindelse med åpningen koblet Fredrikstad Fjernvarme seg til anlegget. Fredrikstad Fjernvarme AS har bygd ut et 14 kilometer langt rørnett fra industriområdet på Øra, gjennom sentrum og ut på Værste-området.

Anlegget på Øra benyttet brensel basert på avfall og representerer en miljøvennlig og fleksibel energiproduksjon. Totalt har anlegget kostet 550 millioner kroner, og har mottatt støtte fra Enova. Det er forventet en årlig energiproduksjon på 140 GWh, hvorav 70 GWh er damp til industrien, 50 GWh er fjernvarme til Fredrikstad Fjernvarme og 20 GWh er elektrisk kraft.

- Det er med glede vi deltar under åpningen av Fredrikstad Fjernvarme og Bio-El Fredrikstad på verdens miljødag. Dette er gode eksempler på hvordan man utvikler miljøvennlige og lønnsomme fjernvarmeanlegg. Vi ser frem til å følge resultatene anlegget leverer de neste årene, sa Fridtjof Unander under åpnningen.

Anleggene har vært under planlegging siden 1996, men det var først da Hafslund kom inn på eiersiden i februar 2006 at arbeidet skjøt fart.

- Hafslund viser med dette anlegget både vilje og gjennomføringsevne til å gjøre noe konkret med vår tids store energi- og miljøutfordringer. Det privat-offentlige samarbeidet som ligger til grunn for dette prosjektet, gjennom Hafslunds samarbeid med Fredrikstad Fjernvarme AS og FREVAR KF, gjør det ekstra verdifullt og framtidsrettet, sa konserndirektør Per Kristian Olsen i Hafslund ved åpningen.

Investeringene representerer en samlet verdi på i størrelsesorden 550 mill. kroner, er støttet av Enova SF, og er et viktig tiltak for Fredrikstad kommune