Under overskriften ”Vi inviterer til en karriere i vann” søkte kommunen etter fagarbeidere, ingeniører og andre med relevant kompetanse.

– Dette vekker interesse hos de unge, for vi kan by på interessante arbeidsoppgaver og et godt arbeidsmiljø, forteller Sonya Marie Jenssen til VVS-forum. – Vi traff mange mennesker, men vi druknet litt blant et par hundre utdanningstilbud. For oss er det bedre med litt mindre messer, som i Bø hvor det er 30 utstillere. Der er det lettere å få oppmerksomhet.

– Hvilke fagmiljøer og undervisningssteder er det vann- og avløpsetaten samarbeider med?
– Vi har mye kontakt med NTNU i Trondheim og Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås. Men også Høgskolen i Telemark er en viktig samarbeidspartner. Høyskolen i Bø blir den første i Norge som tilbyr doktorgrad i ferskvannsøkologi.

– Hva er det dere lokker unge arbeidssøkere med?
– Vi forsøker å vise bredden i bransjen, at vi har spennende arbeidsoppgaver både inne og ute, det dreier seg om alt fra kartlegging og prøvetaking, til laboratoriearbeid og administrasjon. Det er jobber både for kropp og hode, og det gir en variasjon som mange setter pris på.

– For tiden er det 13 stillinger som er utlyst på nettet, opplyser Jenssen. – Det er lederstillingene som er vanskeligst å få besatt, der må vi ha folk som har erfaringer med planlegging og prosjektering og gjennomføring av arbeid ute. Her er også stillinger for økonomer og jurister, men dette er en teknisk etat. Jeg har mastergrad i vannforvaltning, basert på forskning på vannknapphet i Midt-Østen.

– Det er påfallende at vann- og avløpsetaten bare fremhever vann når de skal ha tak i folk. Avløp er ikke glemt, men lite fremtredende. Er folk redde for litt møkk?
– Det er slik fordi vann umiddelbart fremstår som et mer tiltalende arbeidsområde, men de fleste opplever snart at en miljømessig forsvarlig håndtering av avløpsvann også er utfordrende oppgave. Det sier mye om Oslo kommunes vann- og avløpsetat at så mange medarbeidere blir hos oss hele sin yrkesaktive karriere, Sier Sonya Marie Jenssen