Nytt kulturhus og skolebygg skal knyttes til, samtidig som gamle oljefyrer i andre bygg skiftes ut og knyttes til anlegget.

Ørland kommune vedtok sin energi- og miljøplan i fjor, og er allerede i gang med det prosjektet kommunestyret prioriterte først, å bygge et fjernvarmenett i Brekstad, forsynt med varme fra en sjøvannsbasert varmepumpe.

Pumpa skal stå ferdig til årsskiftet. I tillegg venter kommunen nå på resultatet av en utredning om mulig etablering av en biogassfabrikk for å utnytte gjødsel fra gårdsdriften i kommunen.

- Arbeidet med energi- og miljøplanen har vært svært stimulerende for alle involverte, sier rådgiver Ketil Kvam i Ørland kommune.

– Noe av det viktigste for oss har vært den kompetanseheving arbeidet med energi- og miljøplanen har gitt oss lokalt. I tillegg har støtten fra Enova, bruk av spisskompetanse fra gode eksterne energirådgivere, og lokal politisk oppslutning om arbeidet har vært viktige faktorer for å lykkes, sier Kvam.

Hovedformålet med planen er å få et praktisk redskap når viktige valg i saker som berører energi, klima og miljø står på dagsorden i kommunen.

De overordnede målsetttinger er både å redusere energiforbruket med 5 GWh innen 2012, og redusere kommunens klimagassutslipp med 3000 tonn CO2 ekvivalenter.

- Når det gjelder klimagassutslipp blir særlig transportsektoren viktig, understreker Ketil Kvam. Ørlandet flystasjon er kommunens største arbeidsplass med nær 600 ansatte, og det eksisterer i dag ikke noe kollektivtrafikktilbud i kommunen. Å redusere bruken av privatbiler til og fra flystasjonen blir derfor en prioritert oppgave for oss, sier Ketil Kvam.

Kilde: enova.no