Samtidig ser vi at Legionellaproblemer også kan oppstå i anlegg med høy brukerhyppighet, som nå sist i et passasjerskip i Nord-Norge.

Legionellabakterien trives i det stillestående vannet og vil etablere seg i biofilm i rørene. Når dusjanlegget igjen tas i bruk vil bakteriene kunne løsrives og følge med vannstrømmen ut av dusjhodene. Dersom de små vanndråpene (aerosoler) inneholder legionellabakterier og de pustes inn i lungene, kan de i verste fall gi legionærsykdom, som er en alvorlig lungebetennelse. Det er derfor lovpålagt å utføre legionellaforebyggende tiltak for å hindre slik smittespredning.

For å hindre smittespredning bør det gjennomføres desinfiserende tiltak før dusjer og andre installasjoner tas i bruk etter sommeren. Det er samtidig viktig å huske at legionellaforebygging ikke er et engangstiltak, men må bestå av rutiner for forebygging og ettersyn gjennom hele året.

- Slike tiltak er godt beskrevet i Vannrapport 118, som er Folkehelseinstituttets veileder for legionellakontroll. For å implementere de riktige rutinene, er det viktig å starte med en risikovurdering. En risikovurdering vil gi en oversikt over anlegget, ev. risikosoner, avvik som bør rettes på og anbefalinger for hva som bør gjøres videre, samt et utkast til en driftsrutine, påpeker fagansvarlig for Legionella i NorKjemi. 

- Vi har lang erfaring med ulike typer installasjoner, bygg og utfordringer på disse. Trenger dere oppstartshjelp eller har noen spørsmål rundt hvordan dere skal håndtere dette, så er det bare å ringe for fri rådgivning i denne kritiske måneden, avslutter Langerud.