- Kjøkken er ikke bygd som våtrom, og flere vanntilkoblede maskiner gjør at kjøkkenet nå er mer utsatt for vannskader enn tidligere. Bransjepraksis og ulik tolkning av TEK fører til mange dårlige løsninger, uttaler forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk. Svensk vannskadestatistikk viser at kjøkkenet nå har tatt over som boligens mest vannskadeutsatte rom, og vi antar at situasjonen er tilsvarende i Norge. I 2015 oppsto 33 % av alle vannskader i Sverige i kjøkken mens 28 % oppsto i våtrom. For noen år siden var situasjonen motsatt. Kjøkkenet har de siste årene fått flere løse vanntilkoblede maskiner som oppvaskmaskin, kjøleskap og kaffe/vannmaskiner. Dette er produkter som er mer skadeutsatt enn de faste rørinstallasjonene (rør, ventiler og armatur), fordi de ikke har samme krav til teknisk dokumentasjon og montering.
Tid Tema Foredragsholder
13:00-13:30 Registrering og kaffe
13:30-13:35 Oppvarming Lars Angell Tryg Forsikring
13:35-14:00 Vannskader i kjøkken. Hvilke krav stiller TEK10 til utførelse av kjøkken? Lars-Erik Fiskum SINTEF Byggforsk
14:00-14:20 Hvilke virkemidler har forsikringsbransjen for å redusere vannskadene i kjøkken? Fred Nilsen Sparebank1
14:20-14:50 Hvordan bygges vannskadesikre kjøkken i Sverige? Fredrik Runius Säker Vatten, Sverige
14:50-15:10 Kaffe
15:10-15:30 Hvordan bygger OBOS kjøkken? Vidar Hellstrand OBOS Prosjekt
15:30-16:00 Hva gjør Miele for å unngå lekkasjer fra hvitevarer i kjøkken? Jan Michaelsen Miele
Når: 5. april. 2017, kl. 13.30-16.00 Hvor: SINTEF Byggforsk, Forskningsveien 3B, Oslo Påmelding: https://www.byggforsk.no/kursliste Frist for påmelding 24. mars Kostnad: 500 kr Målgruppe: Kjøkkenleverandører, Entreprenører, Byggherrer, Forsikring, Rørleggere, Takstmenn