Dette innebærer en omorganisering og sentralisering av divisjonen innen bygningsteknologi. Hensikten er en dedikert satsning på totale bygningsleveranser og økt bruk av partnere i regionale markeder.

Siemens er ledende i Norge på bygningsteknologi som byggautomatisering, brann- og sikkerhetssystemer, samt infrastruktur og rådgivning innen energieffektivisering. Denne ene divisjonen er inne i en strategiendring, som skal gi selskapet en mer spisset profil i fremtiden. Som et ledd i strategiendringen, nedjusteres bemanningen i divisjonen med cirka 10 prosent.

- Både vi og andre har identifisert et stort potensial innen bygningsautomasjon og energieffektivisering i Norge, og ulike rapporter viser at både energiforbruk og driftskostnader kan kuttes med flere titalls prosent. Likevel har det tatt lenger tid enn ventet å realisere dette potensialet, noe som er en viktig årsak til at vi nå justerer vår kurs, sier divisjonsdirektør Dag Otterstad, Building Technologies hos Siemens, til VVS-Forum.

Hovedårsaken til at bygningseiere venter med prosjekter innen energieffektivisering er ulike barrierer som er til hinder for investeringene. Leie og eie-problematikken, der eier investerer og leier får gevinsten er en av barrierene. Mangel på finansieringsalternativer er en annen barriere som hindrer vekst innen bygningsautomasjon og energieffektivisering.

- Dessverre er det slik at disse barrierene hindrer at mange lønnsomme prosjekter blir realisert, sier Otterstad.

Strategiendringen innebærer en omlegging av virksomheten fra flere regionale enheter til en mer sentralisert enhet som styres fra Oslo. Her skal selskapet samle sine ulike satsninger, og fremstå som en totalleverandør av bygningsløsninger.

- Innen nybygg er det en rekke prosjekter der vi som en totalleverandør av bygningsløsninger vil fremstå som en attraktiv partner. Jeg tenker da for eksempel på utvidelsen av Gardermoen flyplass og byggingen av nytt sykehus i Østfold, sier Otterstad.

En annen sentral endring vil være å styrke samarbeidet med partnere regionalt. Et eksempel på det er en partneravtale som er inngått med Roxel i Stavanger. Her vil Roxel ha ekspertkompetansen om markedet og bistå kundene lokalt. Dette selskapet overtar også fem av medarbeiderne til Siemens i Stavanger, som gjør at de styrker sin lokale satsning og får inngående kunnskap om løsningene og produktene til Siemens.

- Slike partneravtaler er gull verdt og vil fungere som vår forlengede arm inn i lokale markeder, sier Otterstad.