Norge er fremdeles et umodent marked for bruk av energieffektiviseringskontrakter med garanti, såkalt Energy Performance Contracts (EPC). De fire kommunene i Trøndelag, Namdalseid, Leksvik, Fosnes og Rissa, går derfor i spissen når de inngår avtale om garantert energieffektivisering av den kommunale byggmassen.

Totalt inngår 23 ulike bygninger i energieffektiviseringsprogrammet for de fire kommunene: Skoler, barnehager, sykehjem, alderspensjonat, eldresenter, helsetun, rådhus og kommunehus. Siemens skal i første fase utføre analyser for samtlige bygg og komme med forslag til energisparetiltak med investeringspriser, innsparinger og nedbetalingstid for tiltakene. Samlet for hver kommune skal nedbetalingstiden ikke overstige åtte år.

Potensialet for energireduksjon i næringsbygninger er betydelig. Energiforbruket til offentlige bygg (kommunale og fylkeskommunale) var i 2006 rundt 8,7 TWh. Energieffektivisering med garanti kan, med et konservativt anslag, gi en besparelse på 15 prosent. Det utgjør 1,3 TWh, eller 910 millioner kroner i året med en gjennomsnittelig energipris på 70 øre/kWh. Sparegarantien sikrer at anslått besparelse nås.

De fire kommunene har i prosjektets fase 2 en intensjon om å bestille energieffektiviseringstiltakene hos Siemens, men dette vil bli utformet som egne kontrakter. En oppfølgingsperiode på åtte år vil inngå som prosjektets fase 3.

Vedlikehold av kommunale bygg når ofte ikke opp i den årlige budsjettkampen. Stram økonomi, lav kapasitet og manglende kjennskap til nye metoder er ofte årsaker til at kommunene ikke gjennomfører energitiltak, selv om disse er lønnsomme. For dem som ikke ser seg i stand til å prioritere gjennomføring av energitiltak på tradisjonell måte, åpner EPC nye muligheter for effektiv energieffektivisering.