– Nettstedet Norske utslipp viser oppdatert informasjon for de største forurensningskildene i Norge. Målet er at du på en enkel måte finner miljøinformasjon du er på jakt etter, sier SFT-direktør Ellen Hambro.
 
Nettstedet Norske utslipp skal inneholde:
• Dataene er innrapportert fra rundt 660 bedrifter som har krav fra SFT og de 18 fylkesmennene til å rapportere årlige utslipp, produksjonsforhold, forbruk av energi, og mengde avfall og farlig avfall.

• Viser også data for rundt 500 nedlagte anlegg og anlegg som ikke lenger har plikt til å rapportere sine utslipp.
• Dataene gjennomgås av forurensningsmyndighetene før de publiseres.

• I tillegg viser nettstedet beregnede data for husholdninger, transport og landbruk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) og SFT.

Rundt 1150 norske bedrifter innenfor landbasert industri har eller har hatt krav til egenrapportering i sin utslippstillatelse fra forurensningsmyndighetene.

– Nettstedet Norske utslipp skal være så brukervennlig som mulig. Her kan du enkelt sammenligne utslippene mellom bedrifter, bransjer eller områder, sier SFT-direktør Ellen Hambro.

Norske utslipp erstatter SFTs tidligere nettsted Bedriftsspesifikk miljøinformasjon (BMI), som siden 2001 har presentert utslippsdata for landbasert industri.

– Nettstedet er en viktig del av jobben vår. Vi skal både ha oversikt over miljøets tilstand og utvikling, vi skal formidle pålitelig, aktuell og forståelig miljøinformasjon og vi skal benytte informasjonsteknologi til kunnskapsforvaltning og formidling, sier SFT-direktør Ellen Hambro.
 
Pollutant Release and Transfer Register (PRTR) har blitt en fellesbetegnelse på nasjonale utslippsregistre, som skal sikre allmennheten tilgang til informasjon om utslipp og avfall fra industrien.

Norge har undertegnet Århuskonvensjonen, som garanterer retten til miljøinformasjon. Norge har også ratifisert Kievprotokollen, som legger føringer for hvordan vi skal etterleve intensjonene i konvensjonen.

Les mer på Norske utslipp