Torsdag 11. mars var Marianne W. Røiseland, adm. dir i Rørnorge, på Stortinget sammen med Leif Øie, GK Norge, Tore Bakke, Bravida, Jens Løvås, Rørentreprenørene Oslo, Knut Jensen, Eriksen & Jensen, Knut Jarle Kvaløy, Bærum Rørleggerbedrift og Anders Henriksen fra HR Rør.

Her møtte de Høyres Anna Molberg i Arbeids- og sosialkomiteen og politisk rådgiver Hilde Hvaal Durban, for å snakke om innleie.

– Ett år med innleie har gitt større risiko, høyere priser og mer usikkerhet – gi oss fleksibilitet var budskapet vårt, sier Marianne W. Røiseland, adm. dir i RørNorge.

Siden 1.4.2023 har det vært forbud mot å leie inn arbeidskraft fra bemanningsselskap i fylkene Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold.

– Vi har i realiteten fått "Yrkesforbud" fra å delta i deler av markedet for rørleggerbedrifter, fortalte Knut Jarle Kvaløy, fra Bærum Rørleggerbedrift politikeren fra Høyre.

Saken fortsette under bildet:
imagevfz2d.png

Bildet: Leif Øie, GK Norge, Knut Jarle Kvaløy, Bærum Rørleggerbedrift, Anders Henriksen, HR Rør, Jens Løvås, Rørentreprenørene Oslo, Knut Jensen, Eriksen & Jensen, Anna Molberg, Høyre, Tore Bakke, Bravida, og Marianne W. Røiseland, Rørentreprenørene Norge. Foto: RørNorge

Økt risiko, dyrere prosjekt
Konsekvensene for mellomstore bedrifter, som har noen få store oppdrag gjennom året, har vært særlig store med innleieforbudet.

– Vi aner ikke om vi vinner prosjekter vi gir pris på. Vi kan få tilslag på flere samtidig og vi ende med ingen. Risiko er blitt for stor, selv om vi reduserer den så godt vi kan ved å bestille mer pre-fab fra utlandet. Vi skulle helst gjort disse jobbene selv, poengterte han.

I prosjektmarkedet gir høyere risiko, høyere pris.

– Innleieforbudet har gjort det betydelig dyrere å bygge, påpeker Leif Øie, fra GK Norge.

Kultur i endring
Knut Jensen fra Eriksen & Jensen forteller at bedriften for første gang på 30 år må permittere som direkte konsekvens av at bedriften for en periode ansatte 10 nye medarbeidere for å håndtere en topp i et prosjekt.

– Kulturen i bedriften vår er i ferd med å endres. Det har alltid vært trygt å jobbe hos oss, sier Jensen.

Der han tidligere kunne få hjelp av bemanningsbyrå for å dekke et kortvarig behov må han ansette fast og dermed får han og andre ulike turnuser. Noen jobber gjerne døgnet rundt i en seks-ukers-periode, for deretter å ha fri i lange perioder for å reise til familie i hjemlandet.

– Usikkerheten for ansatte fra utlandet er blitt større, og ikke mindre slik en forutsatte med innleieforbudet, legger Anders Henriksen i HR Rør, til.

Konsekvensene blir større
Innleieforbudet har for noen rørleggerbedrifter vært positive, ved at arbeidstakere har vært leid ut når bedriften har hatt få oppdrag.

– Vi kommer fortsatt til å leie av hverandre. Det har vi god kultur for, men når markedet løsner er situasjonen vanskelig for norske bedrifter. Det er prosjekter jeg ikke vet om vi tør å legge inn pris på, sier Tore Bakke i Bravida.

Lover å fjerne forbudet
Hvis ikke regjeringen revurderer forbudet, så har Høyre lovet å fjerne det hvis de kommer til makten i 2025.

– Vi er ikke et reverserings-parti, men akkurat innleieforbudet, det skal vi ikke ha, lover Anna Molberg.

Kilde: Rørentreprenørene Norge