Planbo, som eies av Faktorgruppen og som er børsnotert, har solgt 70-80 enheter i år, så aktiviteten har ikke stoppet helt opp, men renteøkninger og sterk finansuro har skapt et avventende marked.
- Innenfor andre områder som vi operer i er det noe mer fart. Både når det gjelder hotellbygging og næringsbygg, så er aktiviteten tilfredsstillende. Vi er imidlertid forberedt på at den internasjonale finansuroen også blir merkbar i dette markedssegmentet.
- Er alle nye prosjekter lagt vekk?
- Vi utvikler fortløpende nye prosjekter, men kommer ikke til å sette i gang noe nytt inneværende år. Vi ferdigstiller prosjekter som ble etablert for et og to år siden, og konsentrer oss om å selge disse. I tillegg utgjør en stor del av vår virksomhet drift, forvaltning og utleie av boliger og fritidsboliger. Der opplever vi at etterspørselen øker, sier Carsten Lier.
- Er det geografiske forskjeller i salgssvikten av leiligheter?
- Nei, markedet er generelt avventende. Fritidsboliger ved sjøen er derimot ikke så konjunkturutsatt, mens fritidsboliger på fjellet rammes hardere. Det skyldes nok den massive utbyggingen de siste årene, som igjen har åpnet opp den norske fjellheimen for et bredt lag av folket. Det er mulig at denne delen av markedet trenger en liten pause, men vi er trygge på at investeringsviljen på fjellet vil øke igjen.
Kommunikasjonssjef Carsten Lier håper at renten snart vil stabilisere seg, slik at folk får mer forutsigbarhet rundt sin egen økonomi. Før det skapes mer stabile forhold i økonomien sitter folk rolig.
- Jeg tror nok at folk flest aksepterer og klarer en rente på ca. sju prosent, men når trusselen om store renteøkninger ligger der, våger vi ikke å investere. For egen del er vi forberedt på uro i markedet og trange tider i to-tre år fremover. I mellomtiden er det viktig å tilpasse kostnadene og bruke ressursene der de genererer resultater, sier Lier.