Dette verktøyet ble utviklet i Storbritannia i 1988 av Building Research Establishment, som tilsvarer SINTEF Byggforsk i Norge. Det ble lansert i 1990 og er verdens eldste og Europas ledende miljøklassifiseringsverktøy.

–Nå er det like før Breeam skal lanseres med brask og bram i Norge. Men hva er det egentlig? Vi spør Sverre Tiltnes, daglig leder av Norwegian Green Building Council.

– Breeam er et markedsdrevet, frivilling verktøy for miljøklassifisering av bygg. Det redegjør for et byggs miljø- og energiegenskaper. Alt av betydning for disse faktorene er med i BREEAM, og nå har vi brukt trekvart år på å tilpasse det norske forhold.

– Et viktig aspekt ved Breeam er at det helhetlige står sentralt, fremhever Tiltnes. – Energi og andre faktorer ikke kan vektlegges på bekostning av helse. Det er byggets brukere som er hovedpersoner, det skal være godt innemiljø. Breeam dreier seg om kvalitative kriterier, du må finne løsningene selv. Breeam måler luftkvalitet, ikke mengder. Ikke bare design av ventilasjonsanlegget, men også drift.

– Hva skal til for å få sertifikatet?
– Sertifikatet representerer egenskaper utover minstekravene. Det bygger på husets kvaliteter, og i tillegg er det et kriterium at det skal være utpekt en person for å sette bygget i drift, og det skal være en fagansvarlig for tekniske drift. Dette må være på plass for at du skal få sertifikat. Hva selve bygget angår, ser vi på materialer og hvilke stoffer de utsondrer, i hvilken grad de er resirkulerbare, og om installasjoner er energieffektive. Byggherren må forholde seg til et verktøy som forholder seg til en helhet.

– Det er viktig at alle oppfatter denne prosessen som rettferdig, fortsetter Tiltnes. – For eksempel skal alle berørte parter være enige om hvordan man måler luftkvaliteten.

– Hvilke karakterer er det man kan få på sertifikatet?
– Karakterene er Pass, Good, Very good, Excellent og Outstanding. Skal du ha Excellent eller Outstanding må du ha topp kvalitet på alle punkter. Outstanding krever 85 prosent av oppnåelig poengsum.

– Hvilken prosess ligger bak verktøyet som lanseres 20. oktober?
– Bransjen har vært med i sin fulle bredde. 120 medlemmer fra hele verdikjeden, fra teknikere til eiere, har gjort en dugnadsinnsats som er verdt mange millioner. Oslo, Bergen og Trondheim er med som byer. Vi hadde et godt utgangspunkt i den internasjonale versjonen, men ikke alle er like opptatt av godt innemiljø som vi.

– Hva betyr et Breeam-sertifikat for byggets verdi?
– Internasjonalt legger kontorleietakere stor vekt på sertifikater, de vil ha Breeam Very good eller bedre. Sertifikatet blir et verdipapir. Finansnæringen stiller store krav til klassifisering, fordi den ser at et bygg som har alt på plass har større panteverdi.

– Vi har tro på at dette blir et allment brukt verktøy, sier daglig leder Sverre Tiltnes i Norwegian Green Building Council, som er tilsluttet World Green Building Council.

Men husk dagen: 20. oktober braker det løs.