– En ordning som stimulerer til installasjon av vannbåren varme i offentlige bygg, er et stort savn som jeg merker når jeg reiser rundt for Grønne Energikommuner og i min jobb i Bioreg Hadeland, sier Midttun. – En slik ordning ville ha sørget for mange flere bioenergianlegg og andre ny fornybarbaserte fjernvarmeanlegg.
Prosjektleder Helge Midttun i Bioenergiregionen Hadeland.
Foto: Fotograf Sjøwall

Rådhuset i Gran kommune på Hadeland ble bygget tidlig på 80-tallet med kun strøm som oppvarmingskilde. 300 meter fra rådhuset ligger en kornsilo hvor det er et stort varmeoverskudd. Mangelen på vannbårent anlegg i rådhuset, gjør at man ikke får nyttiggjort seg denne varmen. – Bedriftsøkonomisk er det vanskelig å forsvare å legge inn vannbåren varme, men samfunnsregnskapet i et slikt prosjekt ville vært positivt, sier Midttun. – Med en tilskuddsordning på plass ville vi kunne ha utnyttet kornsiloens varmeoverskudd.
Dette er en problematikk Midttun ser også mange andre steder i landet. – I mange offentlig bygg er det bare de som ble bygd før 1960 som har vannbåren varme. Byggene som ble satt opp fra 1960 og frem til år 2000 fyres for det meste med strøm. Denne strømoppvarmingen slår beina unna mange biobaserte fjernvarmeprosjekter, sier Midttun

Kilde: Tekniske Nyheter