Allerede i 1999 startet kommunen arbeidet med sin egen energiplan, som ble vedtatt i 2001. I 2007 ble planen revidert, og kommunen har nå satt seg konkrete mål for hvordan kommunen kan bidra til å løse klimautfordringene.

Kommunestyret har allerede bevilget 3 millioner kroner til dette arbeidet, og hver enkelt komité i kommunestyret skal nå drøfte hvordan de enkelte sektorene best kan bidra til å nå de ambisiøse målsettingene.

- Kommunene har en rekke store utfordringer som koster penger, og Enovas 100.000 kroner i støtte til arbeidet med planen var derfor direkte utløsende, sier rådgiver og prosjektleder for planen i Lillehammer kommune, Arne Bøe.

– Samtidig var forankringen i kommunens toppledelse, både ved ordfører og rådmann også svært viktige forutsetninger for at arbeidet med planen ble så vellykket, sier Bøe.

Handlingsplanen berører alle viktige områder som påvirker kommunens energibruk og klimabelastninger, som arbeidet med arealplaner og byggesaker, transport, stasjonær energibruk, innkjøp og holdningsskapende arbeid. Eidsiva Fjernvarme AS er blant annet i gang med planarbeid for fjernvarme i byområdet i Lillehammer.

- Et annet mål vi har satt oss er å sertifisere alle kommunale bygg som ”Miljøfyrtårn”, og vi begynner med rådhuset, opplyser Arne Bøe.

– Deretter kommer alle skolebygg, noe som vil bety at vi også kommer i direkte kontakt med elever og foreldre, som på den måten engasjeres og får eierskap til dette viktige arbeidet.

– Vi ser allerede at næringslivet engasjerer seg, og jeg er full av optimisme for gjennomføringen av planen, avslutter Arne Bøe.

Oppland fylkeskommune foreslo Lillehammer som kandidat til Statens bymiljøpris 2008, blant annet på grunn av klimaplanarbeidet.

Kilde: Enova
Foto: Lillehammer Kommune