- Vi er pr. i dag en fire manns bedrift med to ingeniører og to sivilingeniører, sier Bjørn Gleditsch Borgnes, sivilingeniør og markedsansvarlig i Geoenergi.

Navnet på selskapet er skapt av energi og som kommer fra jord, fjell og grunnvann, nemlig geo og energi.

- Vi er et entreprenørselskap i tillegg til å være konsulenter. Geoenergi utvikler prosjekterer, prosjekterer og leverer energisentraler for oppvarming og kjøling. I tillegg påtar vi oss overordnet driftsansvar via web-baserte styring og overvåking.

- Og vi er ansvarlig for at alt fungerer etter hensikten. Med andre ord en total prosjektleverandør, sier han og understreker at Geoenergis innsats er rettet mot større prosjekter, fra 2-3000 m2 og større.
 
- Alle prosjekter baseres på utnyttelse av energi fra grunnen til kostnadseffektiv og miljøvennlig oppvarming og kjøling, sier han.

Bjørn Gleditsch Borgnes forteller at for anlegg i berggrunn og løsmasser skiller man gjerne mellom åpne systemer (pumping av grunnvann) og lukkede systemer (plastkollektorer i lukket sløyfe).

- I Norge er det vertikale energibrønner med lukkede kollektorsløyfer fra 150 til 300 meters dybde som er det mest vanlige. Temperaturen i dette sjiktet av fjellvolumet er tilnærmet stabil året rundt, vanligvis fra 6-9 ºC avhengig av lokale forhold og klima, forteller han.

Med et geoenergianlegg senkes temperaturen i fjellvolumet noen grader gjennom vinteren, ved bruk av varmepumpeteknologien. Varmepumpen ”løfter” denne energimengden til ønsket temperaturnivå for oppvarmingsformål.

Om sommeren kan det nedkjølte fjellvolumet benyttes til kjøling - enten ved direkte utnyttelse (frikjøling), og/eller ved at varmepumpen opererer som kjølemaskin og dumper overskuddsvarme i brønnene. På denne måten kan energien lagres og utnyttes fra sesong til
sesong - år etter år…

Geoenergi as har de siste par årene prosjektert og levert bla. Europas største (verdens 3. største) geoenergianlegg basert på fjellbrønner i et lukket system, for Avantor i Nydalen i Oslo. Anlegget består av 160 brønner à 200-260 meter, og forsyner bla. nye BI med varme og kjøling. Totalt forsyner energisentralen ca. 200.000 m2 bygningsmasse.

Geoenergi AS har de siste årene prosjektert og bygget mellom 15 og 20 større energisentraler. Totalt har selskapet vært involvert i ca. 150 geoenergiprosjekter.

Se også www.geoenergi.no