Norden skal bli en ledende eksportør av bærekraftige energiløsninger, mener Nordisk ministerråd.

I 2007 ble de nordiske statsministrene enige om en felles satsning for å promotere nordiske bærekraftige energiløsninger.

Nå lanseres nettstedet Nordic Energy Solutions som skal ta for seg nordiske løsninger innen fornybar energiteknologi, forskning og utvikling, samt politiske løsninger som fremmer bærekraftig energibruk.

Prosjektet er en del av det nordiske globaliseringsinitiativet som legger grunnlaget for et fornyet samarbeid omkring klima, miljøforskning og utdanning. Ved å bygge videre på eksisterende nordiske styrkeposisjoner kan Norden bidra til det internasjonale arbeidet for et skifte til et bærekraftig energisystem.

– De nordiske landene har lange tradisjoner for bærekraftig energiproduksjon, og dette gir Norden en unik mulighet til å bli en ledende eksportør av fornybare løsninger. Et samarbeid mellom landene gir regionen større gjennomslagskraft internasjonalt, sier Jørgen Calundann, som under Nordisk Ministerråd leder samarbeidet omkring fornybar energi.

– En felles informasjonsinnsats vil ytterligere øke interessen for nordiske løsninger og spre kunnskap om Nordens fortrinn blant beslutningstakere som ønsker å finne bærekraftige løsninger på energi- og klimaproblemet, sier Jørgen Calundann.

– Gjennom denne webbaserte plattformen kan de nordiske landene i fellesskap markedsføre sine erfaringer med spredning av teknologier, fremgangsrike institusjonelle strukturer og samarbeidsmodeller som har gjort Norden til en global leder på området, sier Jørgen Calundann.

Profilering av gode erfaringer innen fornybar energi og energieffektivitet blir stadig viktigere, spesielt fram mot klimatoppmøtet i København i 2009.

I løpet av dette året kommer grunnlaget for det videre arbeidet med klimaproblemene til å legges. Websiden er et av de fellesnordiske initiativene for å øke spredningen av nordiske erfaringer som kan komplimentere de nasjonale strategiene på dette viktige området.

Prosjektet finansieres av Nordisk ministerråd, og koordineres av Nordisk Energiforskning på vegne av Arbeidsgruppen for Fornybar Energi.

Representanter fra de nordiske energimyndigheter og departement har vært aktivt involvert i utviklingen av websiden, det samme har andre relevante arbeidsgrupper og institusjoner. Websiden skal utbygges videre, og også inkludere løsninger for energieffektivitet.

* Gå til Nordic Energy Solutions