Enova har på vindkraftkonferansen på Stiklestad presentert resultater fra en fersk studie av kostnadsbildet for vindkraft i Europa, i dag og i et 5-års framtidsperspektiv.

- Studien har lagt vekt på å finne relevante data for nye vindkraftprosjekt, utbygd i regioner som har likhetstrekk med norske forhold. Datamaterialet er innhentet fra 35 vindkraftprosjekt i 9 europeiske land, noe som gir oss et godt grunnlag for våre analyser, forteller rådgiver i Enova, Ingrid Slungård. Studien er utført av konsulentselskapet Garrad Hassan & Partners Ltd, på oppdrag av Enova.
Konferansen holdes 25. til 27. august.
Men både NVE og Enova konstaterer at det er fremmet langt flere vindkraftprosjekter enn det er realistisk å bygge ut. En av hovedårsakene er plassmangel i eksisterende og framtidig nett. For å få fram de beste prosjektene først vil NVE legge prioriteringer for videre saksbehandling.

-    At så mange prosjekter er fremmet har skapt store utfordringer for alle berørte parter. Hovedutfordringene er økt saksbehandlingstid i NVE og økt motstand mot vindkraft generelt, uttalte vassdrags- og energidirektør Agnar Aas under åpningen av NVEs og Enovas vindkraftseminar på Stiklestad.

Selv med økt saksbehandlerkapasitet det siste året har ikke NVE ressurser til å behandle alle innkomne prosjekter innen rimelig tid. Myndighetene vil derfor prioritere å behandle de beste prosjektene først. NVE vil i løpet av høsten utarbeide kriterier for å velge ut de søknadene som vil bli prioritert først.

 - Enova støtter en slik strategi fra NVE, og mener at offentlig støtte bør anvendes på prosjekter som gir størst produksjon per støttekrone, uttaler adm. dir. i Enova SF, Nils Kristian Nakstad.

- Norge har noen av de beste vindressursene i Europa. I tillegg er det billigere å produsere vindkraft i Norge sammenlignet med andre steder på Kontinentet. Dette konkurransefortrinnet bør Norge benytte seg av, sier Aas og Nakstad.

En mulighetsstudie utarbeidet av Enova og NVE viser at realistisk utbyggingsomfang i 2025 er installert effekt på mellom 5000 og 7000 MW, der nettkapasitet er en avgjørende begrensende faktor. Dette representerer 2000-2500 vindturbiner, som er under halvparten av antall turbiner i Danmark.
 
Enova lanserte i april i år et nytt vindkraftprogram som skal bidra til å nå målet om 3 TWh vindkraft innen utgangen av 2010. Gjennom det nye programmet vil Enova støtte de mest kostnadseffektive prosjektene, inntil målet er nådd. Investeringsstøtten skal være tilstrekkelig til at nye vindkraftparker bygges. Aktører med rettskraftig konsesjon og tilgang på tilstrekkelig nettkapasitet kan søke. Søknadsfristen er 15. september 2008.