Systemet skal benyttes som et ledd for å effektivisere, kvalitetssikre og rasjonalisere driften av Undervisningsbygg sine eiendommer. Systemet vil benyttes for styring og overvåking av lokale SD anlegg og UBF har en klar målsetning om at alle de 175 skolene de har i sin portefølje skal ha SD anlegg.

UBF har per i dag 128 skoler med SD anlegg i sin forvaltnings portefølje, og SD anleggene på de enkelte skoler er levert av mange forskjellige leverandører. Dette betyr selvfølgelig stor variasjon både i funksjonalitet, muligheter, opplevelse og brukergrensesnitt.

Dataoverføring på to protokoller
Toppsystemet levert av HOIST Energy EM Systemer vil bli installert på en virtuell server i kommunens tekniske nett og vil innhente data fra de enkelte installasjoner via det virtuelle tekniske nettverket til UBF. Data overføring vil foregå på en av to definerte protokoller; BACnet og/eller OPC (DA, HDA, UA). Ved å hente data fra de enkelte installasjoner kan man gjenskape SD anleggene med sine tekniske installasjoner en til en i toppsystemet.

- Som et ledd i effektivisering av driften vil et toppsystem fra HOIST Energy EM Systemer blant annet sørge for enhetlig grafisk brukergrensesnitt, symbolbruk og enhetlige betjeningselementer for justering av settpunkt og andre driftsparametere uavhengig av leverandør. Dette forenkler hverdagen til driftsoperatørene da han/hun ikke lenger behøver å kjenne de enkelte leverandørers grensesnitt i detalj. I tillegg vil alle tekniske anlegg bli presentert og justert/orientert likt for alle installasjoner slik at det skaper en gjennomgående oversiktlig fremstilling av de tekniske installasjoner, opplyser adm. direktør Jan Erik Nikolaisen i HOIST Energy EM Systemer AS.

Alarmer i enhetlig oversikt
Nikolaisen forteller videre at toppsystemet vil kunne gi driftsoperatøren en rask oversikt over status på alle installasjoner uten å måtte gå inn på hvert enkelt anlegg (eller driftssentral fra de enkelte leverandører) for å sjekke status. Alarmer vil bli presentert i en enhetlig oversikt og operatør kan behandle alarmer likt uavhengig av leverandør av SD anlegget og direkte se nærmere på de anlegg der det eventuelt er problemer.

En funksjon med felles kalender for alle skolene sørger for en enkel måte å drifte anleggene på, og gir operatøren mulighet til blant annet sette alle anleggene i feriemodus samtidig. Dette sparer operatøren for mye arbeid, sørger for at ferier blir satt i byggene og man oppnår en ytterligere besparelse i henhold til energiforbruk. Dette er noe som ofte ikke blir gjort når man har mange individuelle anlegg grunnet tid/arbeid med å utføre endringene.

- Ved å samle alle installasjoner i et overliggende toppsystem fra oss gir det mulighet for å sammenligne forbruk og andre historiske data mellom de enkelte installasjoner mer direkte og kontinuerlig. Man kan raskt avdekke unormalt forbruk i forhold til andre tilsvarende installasjoner uten å måtte foreta tidkrevende evalueringer i ettertid. Avvik vil kunne avdekkes på et tidligere tidspunkt og tiltak vil kunne iverksettes umiddelbart, sier Nikolaisen videre.
- Ved å tilrettelegge for en lokal operatør sentral vil man kunne avsette personell med direkte kunnskap og forståelse for prosessene involvert i og rundt SD anleggene. Personell som igjen kan bestille utførende arbeid fra sin drift og vedlikeholdsorganisasjon. SD anlegg kan gjenspeile kompliserte tekniske løsninger, og det er ikke gitt at alle vil ha en like god forståelse av disse. Det er derfor viktig å administrere ressurser korrekt, og dette kan et toppsystem med en tilhørende driftssentral bistå med, avslutter direktøren i HOIST Energy EM Systemer AS i en melding til VVSforum.