Oslofjordalliansen består av Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås (UMB), Høgskolen i Buskerud(HiBU), Høgskolen i Vestfold (HVE) og Høgskolen i Østfold (HiØ). Disse skolene tilbyr bachelor- og mastergradsstudier etter koldtbordmetoden: Du forsyner deg av de fatene som frister mest, med forskjellige fag på forskjellige skoler, et slags Oslofjorden rundt hvor mastergradsdiplomet utdeles ved mållinjen.

Mastergradsstudiet i vann- og miljøteknikk foregår på Ås og fører frem til sivilingeniørkompetanse.
– Både NTNU og UMB har sivilingeniørutdannelse på vann og avløp, og i motsetning til hva mange tror, er UMB størst i antall uteksaminerte, opplyser førsteamanuensis Arve Heistad. – Tradisjonelt har det vært en rivalisering der Trondheim og Ås slåss om studenter og midler. Både UMB og NTNU må imidlertid øke ”produksjonen” for å kompensere for stor pensjonsavgang i årene som kommer.

Utfordringene innen VA-bransjen står i kø som følge av mannskapsmangel, foreldet infrastruktur og endringer i klima. Disse kan bare løses ved å opprettholde høy kompetanse i alle ledd. Men fasiliteter for forskning og utvikling koster. Politikerne ønsker å tvinge næringslivet til å ta en større andel av forskningsfinansieringen. Dette er urealistisk fordi VA-teknologibedriftene i Norge er små og sårbare. Det er derfor nødvendig at det offentlige tar en større del av ansvaret for forskningsfinansieringen. Men kanskje har oljepengene tappet oss for kreativitet, kanskje har vi fått for mye, for lett, for lenge, sier Arve Heistad. La oss håpe at FoU-aktiviteten og utdanningskapasiteten økes til et akseptabelt nivå innen VA-sektoren før disse grunnleggende tjenestene i samfunnet bryter sammen. Han drømmer om å kunne boltre seg i en felles lekegrind der FoU innen VA-teknikk, bygg/arkitektur og energi kobles sammen og hvor kreativiteten har gode kår.

– Hva er forskjellen på en sivilingeniørutdannelse i VA i Trondheim og på Ås, Arve Heistad?
– Det er ingen stor forskjell. NTNU har hatt stor vekt på konvensjonell VA-teknikk, mens vi på Ås arbeider både med småskala (desentrale) VA-systemer og med konvensjonell VA-teknikk. Vår historie som landbrukshøyskole bidrar til at våre sivilingeniører har en noe grønnere profil der bærekraft/kretsløpstenkning er sentralt i utdanningen. De siste 10 år har vi utdannet flere sivilingeniører innen vann og avløp enn NTNU, 76 mot 62.

– Hvem blir deres nærmeste samarbeidspartner i Oslofjordalliansen, Heistad?
- Under denne paraplyen vil det dannes allianser innenfor mange fagområder og kanskje på tvers av gamle skillelinjer. Ingen av høyskolene i alliansen har spesialisering innen vann og avløp. Vår første oppgave blir dermed å øke interessen for VA-fagene slik at en på sikt kan øke antall studieplasser. Utdanningsinstitusjonene i Oslofjordalliansen vil ha felles opptak og fri bevegelse av studenter seg imellom. Mange bransjer sliter med å skaffe slike fagfolk som vi utdanner.

Dr. Arve Heistad er opptatt av at samspillet mellom private og offentlige aktører skal bidra til nyskapning:
– Mange kandidater herfra vil søke seg til trygge, offentlige jobber. Det er en tendens som forsterkes av finanskrisen. Men vi trenger også kandidater som kan bidra til nyskapning og gründervirksomhet, vi trenger et mangfold av offentlige og private aktører. Oslofjordalliansen vil kunne bidra til nye koblinger mellom Universitets- og høyskolesektoren og næringslivet, og det langsiktige målet er etableringen av “Oslofjordens polytekniske universitet” som et regionalt kompetansesenter og motor for innovasjon og næringsutvikling. I kjølvannet av arbeidet med Oslofordalliansen har UMB inngått en samarbeidsavtale med Vannklyngen på andre siden av Oslofjorden. Vi tror at samarbeidet med teknologibedriftene i Vannklyngen og høyskolene i regionen på sikt vil gi flere kandidater og mer teknologi-/produktutvikling.


Universitet ÅS