"Taxi, snekkertjenester, rørleggere, eiendomsmeglere, helsekost og advokater havner på jumboplass”.

Noe måtte gjøres, og nå gjøres det. De tre som gjør det dekker hele verdikjeden i bransjen. Det er VA- og VVS Produsentene, Norske Rørgrossisters Forening VVS og Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS. På en pressekonferanse torsdag 19. mars opplyste disse at de har inngått et bredt samarbeid om en kampanje som skal heve bransjens anseelse.

Blant de budskapene som skal ”pushes” hva faghandelen står for og at det finnes produkter som ikke egner seg for norske forhold – men som selges utenfor faghandelen.

– Hver av de tre organisasjonene har bidratt med én million kroner hver i 2008 og forpliktet seg for ytterligere to år, opplyser daglig leder av VA- og VVS Produsentene, Bjarne Haugland, til VVS-forum. Vi har også invitert kjedene til å profilere seg – og bidra økonomisk.

– Da vi hadde definert kampanjen inviterte vi tre reklamebyråer til å komme med ideer. Det ble til at vi valgte å samarbeide videre med Bates. Bates har nå laget to filmer som publikum kan se på Internett under www.skikkeligrørlegger.no. Dette er nå en beskyttet adresse. Hensikten er å få flest mulig inn på den siden for å søke informasjon. Der finner de også opplysninger om vårt samarbeid med forsikringsselskapet If. Vi har også beskyttet nettadressen www.skikkeligeprodukter.no.

– Dette er et tiltak som både opplyser Hvermansen og gjør noe for bransjen, fremhever Bjarne Haugland. – Vi håper ikke minst at dette vil dempe vittighetene om ”rørleggersprekken”, og at bransjen vil skjerpe seg slik at publikum faktisk møter rørleggeren slik vi fremstiller ham.

Filmen er laget i Romania. Der er det billige kulisser, for de er i daglig bruk, og det er billig å ha med mange statister. Det er lagt stort vekt på at filmen skal oppleves som frisk og morsom.

– I rørbransjen brukes det mye penger på intern markedsføring. Etter min mening er det altfor mye, sier Bjarne Haugland. Vi må finne en bedre plattform for hvordan slike tiltak skal drives i fremtiden, slik at vi frigjør mer penger til det viktigste: å få forbrukeren til å bruke mer penger på badet

I forbindelse med kampanjen er det utarbeidet et etikkdokument: 8 bud for etikk og god samhandling i VA og VVS-bransjen.

*Randi Kvåle Iversen: Forbrukerne stoler mest på pakkereiser. Aftenposten 24. juni, side 2 og 3.