Econ registrerer alle nye boligprosjekter på Østlandet, og en oversikt over salget de siste to månedene viser at 8 prosent av dem ble solgt i perioden, totalt 955 boliger.

Det er en nedgang fra forrige måling i april, hvor tallet var 9 prosent, men opp fra samme periode i fjor hvor kun 5 prosent av nyboligene ble solgt.

- Vi tror det har sammenheng med at fremtidstroen hos kjøperne har fått en liten knekk på grunn av eurokrisen, Hellas og banktrøbbelet som kanskje begynner å dukke opp, sier Høegh.
 
- Det kan skyldes ulike ting, men det er kanskje forhold ved prosjektene som har ligget ute i markedet en stund som gjør at de ikke treffer markedet så godt lenger. Kanskje er prisen for høy eller det er veldig mange like prosjekter i et område, sier han.
 
- Nå er folk mer nøkterne. Da alt gikk oppover var alle sikre på at de kom til å ha jobb neste år, nå er ikke sikkerheten så stor lenger. Da er det ikke så viktig med en fancy kjøkkeninnredning.

Salget går best i Oslo Nord og i Asker og Bærum, hvor 12 prosent av nyboligene i basen er solgt. Hedmark har jumboplassen med 4 prosent.

- Asker og Bærum har slitt en stund, men er på vei opp. Det har sammenheng med at det har vært få nye prosjekter i området, men nå har det snudd. Og prosjektene selger som regel mest i med en gang.
 

Les mer på E24.no