Daglig leder Arild Karlsen i AS Nord-Klima, Tromsø, opplyser til VVS-forum at selskapet har normal ordrereserve og er fullt beskjeftiget frem til sommerferien 2009.

– Vi er vanligvis faseforskjøvet i forhold til Oslo-regionen, opplyser Karlsen. – Vi får krisen senere og oppgangen senere. Men foreløpig er det ingen krise. En uheldig side ved situasjoner som den vi har nå, er at det offentlige ikke er planlegger godt nok. Kommuner og andre offentlige oppdragsgivere bør planlegge i oppgangstider, slik at de står klare med ferdig prosjekterte bygg når prisene er gunstige.

Rehabilitering av offentlige bygg ventes å gi mange oppdrag i årene fremover, og her står ventilasjonsbransjen sterkt, mener Karlsen: Når det offentlige går i gang med rehabilitering dreier det seg ofte om hus fra 1960- og 1970-årene – med tekniske anlegg som er modne for utskiftning.

– Selv om det for tiden er lite boligbygging og få store bygg, er vi fornøyd med å ha et halvt års ordrereserve.

Nord-Klima AS i Tromsø er en avdeling av Nord-Klima AS i Vadsø. Selskapet har også kontor i Harstad.

Utfordreren heter GK
GK Norge AS er Norges største ventilasjonsentreprenør, men GK Norge AS avdeling Tromsø i en utfordrerposisjon, forteller daglig leder Viktor Strand:

Vi har hatt mye leilighetsbygging, men det har stoppet, vi er i gang med det som skal avsluttes. Men rehabiliteringsmarkedet går videre som før, selv med finanskrise er det mye å ta fatt på. Det er et større problem å få tak i folk.

Det største prosjektet GK har hatt i Tromsø var det såkalte Tannbygget for Troms fylke. Det er et avansert bygg med full byggautomatisering, fullklimatisert og med VAV. Løsningen som ble benyttet var så interessant at Belimo i Sveits kom for å se dette.

Nå for tiden er det ikke store bygg som skal i gang. Det avisene skriver om er prosjekter som eventuelt skal i gang sent i 2009. Det gjelder bl.a. et nytt Burchardt-hotell og ny havneterminal. Uansett, her er det ingen krise, sier daglig leder Viktor Strand i GK Norge, Avd. Tromsø.


Tannbygget i Tromsø som GK har hatt en omfattende jobb med.Foto Erik Gjerdrem.