Det er ikke uventet at utslagene av den siste tidens økonomiske fartsdumper har blitt til dels store og alvorlige for byggebransjen, VVS-bransjen og sist men ikke minst – våre kunder.

Ser mulighetene
Men; Rørpartner Varme & Sanitær AS kan feire sin Gasellestatus, dette gjør de imidlertid meget nøkternt. De jobber i stedet hardt for å oppnå det samme inneværende og neste år.
Daglig leder Erik Fjeldberg ser alvoret i krisen, men har positiv fokus på de muligheter som faktisk er i markedet. Bedriften har jevnt tilsig i markedet, og med lokalisering midt i Oslos nyeste bydel ”Kværnerbyen” – et rifleskudd fra Operaen – ligger forholdene til rette for mange og gode oppdrag i nærområdet.

Trenger rørleggere
Dette er et vekstsenter både for utbygging av bolig og næringslokaler, noe som også på sikt vil medføre et jevnt tilsig av serviceoppdrag. Rørpartner Varme & Sanitær AS har ikke valgt lokaler uten grunn i de historiske bygningene, for å si det slik.
Utviklingen har da også vært positiv siden etableringen – og det er ikke uten grunn de akkurat nå søker etter flere dyktige rørleggere til sitt firma.

Folk har penger
Erik Fjeldberg er klar på at dagspressens håndtering av saken ikke har bidratt positivt.
- Den konstante negative fokuseringen og krisemaksimeringen, unøyaktigheten og mangelen på refleksjon har skapt en unødvendig frykt hos folk. Dette bremser investeringslysten selv om folk har penger, påpeker Fjeldberg. Han legger til at det kan bli dyrt å utsette rehabilitering av bad. De som bare bytter design av badet fordi de bare vil skifte farger kan nok klare seg, men nødvendige utbedringer kan ikke utsettes. Alle vet hvor raskt en vannskade kan oppstå og hvor store kostnader og hvilke følgeskader som kommer. Dette gjelder selvfølgelige både private, næringseiendommer og offentlige bygg.
- Vi ser allerede tendensen til at folk skal ha gjort jobben billigst mulig i stedet for best mulig. Det er enkelte ganger ikke snakk om annet, mens andre profesjonelle kunder som tenker langsiktig aldri mister fokus og holdes fast ved det som alltid er lønnsomt i lengden – kvalitet, påpeker Fjeldberg.

Tilbake til normalen
- De seriøse langsiktige firmaene klarer seg om det blir tøffere. De som har jager etter hurtig profitt vil slite. Jeg tror det er de som har overetablert seg i de gode tidene som nå må justere tilbake til mer normale forhold, sier daglig leder og rørkjøper Erik Fjeldberg.
- En positiv ting jeg kan si om dette er at vi blir kvitt de råeste boligspekulantene, men på den annen side er det mange enkeltmennesker som mister boligen sin og taper penger – da er det en fattig trøst at spekulanter får på pukkelen når tragedien samtidig rammer for eksempel førstegangsetablerere og barnefamilier, påpeker Fjeldberg.

Puss opp
Fjeldberg mener det nå er en gylden mulighet for både offentlige og private til å renovere bygg og bolig.
- Prisene er normalisert, det betyr at for det offentlige er mer gunstig å pusse opp skoler, kirker, offentlige kontorbygg. Det kan endelig realiseres bedre inneklima i skolen, mer sprinkling i verneverdige bygg osv. Listen er uendelig over saker som det offentlige Norge har ventet med. På grunn av prispresset i markedet er det også mange private som heller ikke har fått utført nødvendig ombygging eller rehabilitering av sine boliger. Nå har de en fin mulighet til å gå gjennomført dette før Bygningsenergidirektivet og Energimerkingen av boliger iverksettes i 2009 – 2010.

En stolt bedrift
Når det gjelder Gaselle-kåringen og diplomet er dette er resultat av bedriftens fokus på nøkternhet og kvalitet i alle ledd. Det var i 2007 faktisk bare to rørleggerbedrifter i hele Oslo som har klarte dette. Daglig leder Erik Fjeldberg er naturlig nok stolt av sine medarbeidere og diplomet fra Dagens Næringsliv. De ble Gaselle i 2007 og står også på listen for å bli Gaselle i år. Hvorvidt de lykkes offentliggjøres Gasellekonferansen i Oslo den 26. November 2008.

Det er en rekke kriterier som må være oppfylt før man kan bli Gasellebedrift:
• Levert godkjente regnskaper.
• Minst doblet omsetningen over fire år.
• Omsetning på over én million kroner første år.
• Positivt samlet driftsresultat.
• Unngått negativ vekst.
• Vært aksjeselskap.

- Med de løpende kontrakter vi har og de oppdrag vi til enhver tid henter i markedet tar vi sikte på å bli Gaselle også i 2009. Hvordan 2009 blir er selvfølgelig for tidlig å si, men markedet ser ikke riv, ruskende galt ut. De fleste store aktørene har langsiktige kontrakter. Vi har en god utgangsposisjon, forteller Fjeldberg, som mener dyktige rørleggere, oppbackingen fra Rørkjøps kjedekontor og innkjøpssamarbeidet CoRk i betydelig grad er med på å bygge opp under bedriftens konkurransestyrke i markedet. Rørkjøp stiller for øvrig på VVS Dagene 2008 med et spennende konsept på stand C01-34.