Rørleggerfirmaet Multi VVS & Bygg AS ble nylig kjent i media som "Håndverkere til unnsetning". Selskapet har påtatt seg å reparere badet i en leilighet som var blitt ødelagt av Daniel Ferhari, en gjenganger i klagesaker også kjent som Noor Ahmad Farkhari og Leo Martini.

– Min medarbeider Inge Larsen ringte meg om dette og ville at vi skulle hjelpe damen, forteller Tommy Bergwall, daglig leder i Multi VVS & Bygg AS. – Jeg svarte spontant ja, uten tanke på PR. Men så ble det stort i media og vi fikk en masse omtale. Det er tragisk at det finnes så mange håndverkere av denne typen, og at vi andre derfor stadig må bedyre at vi er seriøse. Det burde være en selvfølge, men det er blitt slik i bygg og vvs at noen tror de kan bli millionærer på måneder. Dessverre er det noen som blir det, derfor er det så mange slike, det er byggebransjens sol och vårare.

– Det er forunderlig at så mange private ikke får mistanke når håndverkere ber om store forskudd, fortsetter Bergwall. – Ingen seriøse bedrifter tar store forskudd, det bør maksimalt dreie seg om 20 prosent til materialkjøp.

– Jeg visste ikke hvor omfattende jobben med Turid Lyseng Olsens bad var da jeg sa ja, fortsetter Tommy Bergwall. – Men dette har det nesten gått sport i, så nå sponses vi av mange leverandører, det vi står for er timearbeidet. Foreløpig støttes vi av Thaugland Trælastforretning AS, Propan, Höganäs Byggkeramikk, rørgrossisten Heidenreich og Veolia Miljø.

Fra 0 til 30 millioner på to år
– Jeg startet Multi VVS & Bygg AS i november 2005, opplyser Tommy Bergwall. – Det har gått veldig bra, for det er krevende å komme inn på markedet når man er ny, og det er vanskelig å bli stor, det gjør du ikke om du ikke er seriøs. Vår raske vekst skyldes at vi har gode håndverkere og har bygget opp gode kundeforhold, og selvsagt at det er et godt marked.

– Hva er deres viktigste arbeidsområde, Tommy Bergwall?
– Det meste vi gjør er oppdrag for store eiendomsbedrifter. Foreløpig er vi små på privatmarkedet, men vi vil bygge opp en serviceavdeling som tar Hansens bad, jeg liker kundekontakten, det er bedre enn å sitte i byggemøte. Et felt vi vil satse på er rehabilitering av borettslag. For tiden arbeider vi på nytt lager for Smart Club.

– Rørbransjen nærmest skriker etter fagfolk. Hvordan har du greid å skaffe nok rørleggere til en så sterk vekst som dere har hatt?
– Jeg har vært rørlegger hele livet, så jeg har hatt mange kontakter i Sverige. Da jeg startet var det mange arbeidsledige rørleggere der, og jeg betaler bra. 25 av våre rørleggere er svenske. De er alle fagutdannet og med lang erfaring.

– Hva er de alvorligste problemene du har støtt på de to årene firmaet har eksistert.
– Det er kunder som misbruker min tillit og prøver å være "smarte". Det arter seg som regel ved at oppdragsgiver plutselig slutter å betale, med påstand om at vi har gjort feil. Men hver gang vi har rettet en påstått feil, som altså sjelden er en feil, finner han på noe nytt. Et eiendomsfirma vi ser på som rene kjeltringer skylder oss en million kroner, en skylder oss 850 000. Skal vi prøve å inndrive det vi har til gode hos slike firmaer, utsetter vi oss for enorme kostnader til advokat.

– Skal du leie inn håndverkere er det lurt å sjekke referanser, men for håndverkeren kan det være like viktig å gjøre undersøkelser om oppdragsgiveren, fremhever Tommy Bergwall. – Det er enkelte som går inn for å utmatte håndverkeren i en slik grad at han til slutt gir seg og slår ned prisen.

– Multi VVS & Bygg AS omsatte i 2005 for 546 000 og i 2006 for drøyt 17 millioner. Selskapet har 40 ansatte og forventer i år en omsetning på cirka 30 millioner, opplyser daglig leder Tommy Bergwall. For Turid Lyseng Olsen er han julenissen på Sagene.

En liten tilføyning:

Byggebransjens sol och vårare
Uttrykket "sol- och vårare" kommer fra ekteskapssvindlere som setter inn kontaktannonser med Bill. mrk. sol og vår. De var en tid svært vanlige både i Sverige og Norge, men det er det svenske uttrykket som er blitt stående. En sol- och vårarer er beskrevet slik:

Jeg elsker ditt smil og din latter,
din bil og din datter.