Svenskene skapte Ikea, pakkeløsninger for interiør. Nå satses det for fullt på det norske markedet med ferdigpakket anneks fra 10 til 25 kvm.

Får kommunalminister Tore Sanner det som han vil, at det ikke skal være nødvendig å søke om byggetillatelse for nettopp mindre annekser i egen have, så er det bare å sette i gang.

Rune Bertheussen fikk tidligere i år norsk agentur fra den svenske produsenten. Han har flere års erfaring fra det norske eiendomsmarkedet.

Annekset heter Enkelrum og er vinterisolert med både kjøkken og baderom. Det er klart til innflytting når det kommer og er løftet på plass ved hjelp av en kranbil. Rørleggeren skal da ha gjort ferdig vann og avløp i millimeterorden, og klart for tilkobling.

Rune Bertheussen ser et stort potensiale i konseptet:

- Enkelrums løsning gjør at man som kunde har full kontroll på totalkostnaden. Det blir ikke problematiske overraskelser når husene leveres helt nøkkelferdige. Til og med el-installasjonen, med innfelte spotlights inn- og utvendig som styres av dimmere, er montert og klar. Det skal blir morsomt å få introdusert de nye E25-husene i Norge, i tillegg til de populære E15 og E20 modellene, sier han.

Fordi hvert hus bygges etter bestilling kan selskapets kunder være med å påvirke hvordan innredningen skal se ut, hvor innervegger, kjøkken og baderom skal plasseres. En fleksibilitet som verdsettes høyt på samme måte som det smakfulle designet og alle de fine detaljene. Minst like viktig er det å slippe å bry seg om byggeprosessen. Da er det bedre å bruke tiden på hyggelige aktiviteter.

- Det finnes like mange eksempel på tilpasninger som det finnes Enkelrum, sier Jørgen Axelson direktør hos Enkelrum. Vi har levert Enkelrum fra tradisjonelle fritidshus til studioer, poolhus, badstu, kontor, atelier, servicebygg og ekstrarom til familien.

Ideen bygger på at trenden er helt klar. Flere jobber hjemme og mange næringsdrivende har hjemmekontor i egen bolig. Da er et Enkelrum-kontor i hagen en god løsning. Husene er løftbare og kan flyttes når som helst.

Enkelrums anneks bygges ferdig på fabrikken nord for Stockholm. Huset har et tidløst design og store vindusarealer gir mye lys uansett værtype. Samtlige Enkelrum leveres med 3-lags vinduer med rammer i tre og massive furugulv. Huset løftes på plass på kundens tomt 6-8 uker etter bestillingen er mottatt. Alt kunden må gjøre før kranbilen kommer er å ha en passende plass klar med fundament eller søyler i overensstemmelse med Enkelrums tegninger, samt strømtilkobling. Vann/avløp må også være forberedt hvis det skal kobles til.

Industridesigneren Claes Grönwall er mannen bak ideen. Han vet hvor lang tid det tar å bygge en minihytte. Derfor tegnet han “Enkelrum”, en minihytte som kan brukes året rundt for alle formål, der flater og volum er maksimalt utnyttet. Forskjellen mellom ute og inne avgrenses av de store vinduspartiene. I 2005 og i 2006 begynte de første hyttene å bli levert fra egen snekkerfabrikk i Göteborg, via designfirmaet 436 Design AB. I 2008 ble reglene for å bygge små bygg uten byggetillatelse forandret fra 10 kvm til 15 kvm, og den påfølgende våren 2008 ble de første 15 kvm minihyttene fra Enkelrum levert. En større modell, E20 på 20 kvm ble også lansert i 2008. I løpet av 2009 hadde produksjonen vokst ut av sine lokaler, og virksomheten ble overført til firmaet Hevra AB. I dag skjer all produksjon av minihytter i Åkersberga, nord for Stockholm. I løpet av 2011 introduserte selskapet S15, hus med saltak og med samme grunnkvaliteter som E15. Videre kom E15 Basic, en enklere variant av E15 Original først og fremst med mindre vinduspartier.

Fakta nye E25
Mål E25: 3,5 m x 7,5 m, høyeste ytre takhøyde 3,20 m,
Indre takhøyde 2,40 - 2,70 m
Komplett kjøkken og baderum
Ferdigmalt og vinterisolert
3-lags vindu fra svenske Traryd
Massiva furugolv
Liggende finsaget panel på vegger og tak
Pris E25 komplett (inkl. kjøkken og baderum): 446 000 SEK inkl. moms