Dette skriver Arbeidstilsynet, som viser til en artikkel i fagbladet Arbeidervern nr. 5 i år.

Dagens medisin har sammfattet dette ytterligere, og skriver at innånding av asbestfiber kan gi opphav til flere dødelige sykdommer. Asbestose, lungekreft og mesoteliom er tre av dem.

Tall fra Norsk pasientregister (NPR) for 2010 viser at det ble registrert 437 tilfeller av mesoteliom eller asbestose. Av de innmeldte og registrerte tilfellene i fjor, var 20 pasienter yngre enn 55 år.

I aldersgruppen fra 55 til 65 år fikk 82 personer en eller begge diagnosene, mens det ble registrert 335 tilfeller blant de over 65 år.

Rørleggere og VVS-montører er blant yrkesgruppene som historisk har vært mest utsatt for asbest. De har fremdeles det høyeste antallet meldte tilfeller av arbeidsrelatert sykdom der asbest er angitt som årsak.

Asbest er fremdeles en risikofaktor for arbeidstakere i byggbransjen og hos dem som tar imot asbest på avfallsdeponier og gjenbruksstasjoner.

I dag oppstår asbestholdig støv hovedsakelig ved bearbeiding, behandling og riving av asbest eller asbestholdige materialer i bygninger og tekniske installasjoner.
.