I oktober økte ledigheten mest innen bygg og anlegg, hvor antall ledige har fordoblet seg i løpet av det siste året. Økningen har vært særlig kraftig blant rørleggere og elektrikere. Ledighetsraten var også høyest innen bygg og anlegg med 4,3 prosent, fulgt av industri (4,0 %) og reiseliv og transport (3,7 %).

Det er særlig rørleggere og eletrikere hvor arbeidsledighetsraten har økt mest.

Sesongjusterte tall viser at antallet helt ledige den siste måneden økte med 1 000 personer.

- NAV har trappet opp tiltaksnivået de siste månedene og antallet arbeidssøkere som deltar på tiltak har økt raskt. Dette bidrar til å moderere veksten i ledigheten, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

20 100 personer var registrert som ordinære tiltaksdeltakere i oktober, en økning på 7 900 (66 %) sammenliknet med i fjor. Nesten halvparten av disse deltar på opplæring og en fjerdedel har arbeidspraksis. Justert for vanlige sesongvariasjoner økte summen av ordinære tiltaksdeltakere og registrerte helt ledige med 2 900 personer i oktober.

Sammenliknet med i fjor, falt antallet utlyste stillinger per virkedag med 20 prosent i oktober. Nedgangen har vært størst innenfor kontorarbeid (-38 %) og innenfor industriarbeid og ingeniør og IKT-fag (-37 %).
Økende arbeidssøkervarighet

Tilgangen av nye arbeidssøkere har flatet ut de siste månedene, men de som blir ledige forblir det lengre. Det siste året har antallet ledige med en arbeidssøkervarighet mellom 26-51 uker økt med 165 prosent, mens antallet ledige med en arbeidssøkervarighet under 4 uker var 17 prosent høyere enn i oktober i fjor. Det var også nesten dobbelt så mange ledige med en arbeidssøkervarighet mellom 52-77 uker som i fjor.
Flest ledige i Oslofjordfylker

Ved utgangen av oktober var ledigheten høyest i Oslo, med 3,6 prosent av arbeidsstyrken, fulgt av Østfold og Vestfold med 3,1 prosent.

På landsbasis er arbeidsledigheten nå på 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

Ledigheten er høyest i Oslo med 3,6 prosent av arbeidsstyrken, fulgt av Østfold og Vestfold med 3,1 prosent.

Den var lavest i Sogn og Fjordane med 1,7 prosent og i Rogaland med 2,1 prosent.