Troll er Norges forskningsstasjon i Jutulsessen i Antarktis som er området rundt Sydpolen. Stasjonen ble først etablert i 1989/90 og senere oppgradert av Statsbygg til februar 2005. Den ligger i Dronning Maud Land som har vært norsk biland siden 1939. 

På overvintringsteamet

Siden 19. oktober 2022 har rørlegger Petter Pedersen ferdes her blant forskere og de øvrige fem på overvintringsteamet som han er en del av. At han har fått stillingen som driftsteknikker av Norsk Polarinstitutt viser til fulle at rørleggeryrket gir store variasjonsmuligheter for fleksible, dyktige og kanskje litt nysgjerrige folk.

– Jeg søkte jobben via Finn.no. Norsk Polarinstitutt ga meg sjansen som jeg slo til på, sier Pedersen med vanlig Microsoft Teams fra isødet. Forskningsstasjonen har nemlig en god internettforbindelse som gjør det lett å holde kontakten med alle hjemme. 

Overvintringsteamet 2022–2023 har elektriker, kokk, mekaniker, forskningstekniker, lege og driftsteknikker. Denne våren har teamet overlappet med det forrige for å lære om deres erfaringer og anlegget. Også forgjengeren Kjetil Rasmussen var rørlegger.

Hektisk sommer

Nå som det er sommer – for, det er sommer i sør når vi har vinterstid i nord – strømmer det på med ca. 45 trollbeboere fordelt på forskere, ekstra kokker og annet servicepersonell.

– Vi jobber 12-timersøkter en periode for å bli à jour etter vinteren og forberede sommeren. Nå ankommer også skip med materiell som transporteres den 235 kilometer lange veien fra kysten. Utover dette så kan smådeler bli sendt med flyene som ankommer månedlig i sommersesongen, men for det meste må jeg klare meg med det jeg har, sier Pedersen.

– Det gjelder å være litt allsidig. 

Allsidigheten har han med seg fra familiebedriften Pa Rør i Mo i Rana. Der jobber han til vanlig med faren og broren. Pa Rør er medlem av VVS Fagmann-kjeden.

Petter Pedersen søkte jobb som driftsteknikker på Troll hos Norsk Polarinstitutt og inngår nå i overvintringsteamet som må ta godt vare på hverandre også hvis det kniper.
Petter Pedersen søkte jobb som driftsteknikker på Troll hos Norsk Polarinstitutt og inngår nå i overvintringsteamet som må ta godt vare på hverandre også hvis det kniper.

Kult valg

Det var VVS Fagmann-ansvarlig Tommy Eldorsen på Mo som tipset om rørleggeren som hadde gjort polfarer av seg. 

– I bransjen har vi mange og varierte arbeidsoppgaver på denne kanten av landet. Og kulde. Vår region er et topp treningsfelt for polarekspedisjoner og vi syns det er skikkelig kult at en ekte VVS Fagmann er valgt til driftsteknikker-jobben, sier Eldorsen. 

Pedersen forteller at yrkeskarrieren har gitt rom for å jobbe litt med mye forskjellig inkludert industri, offshore og hjem. Fra Norges Røde Kors har han dessuten vært mye ute i fjellet. Erfaringene derfra kommer godt med i Antarktis, inkludert bruk av solkrem. Mens en norsk påske typisk har UV-grad på seks, var det grad 11 i den første måneden hans der nede.

– Uten solfaktor 50 går det galt, forteller han. – Men selv om det er 20 minusgrader i sola så merkes ikke kulda så godt fordi luften her er tørr. Foreløpig klarer jeg meg godt i vernesko, arbeidsbukse og jakke.

Uten strips

Kulde og tørr luft medfører ytterligere krav til allsidighet utover det arbeidshverdagen i Mo i Rana byr på. Det meste i plast blir sprøtt, knekker og sprekker under disse forholdene. Det gjelder også strips; håndverkerens universalhjelpemiddel. – Vi bruker klammer i stedet og gjør det meste av installasjoner om sommeren. 

Ved siden av installasjon går mye arbeidskapasitet til drift av filtreringsanlegg inkludert forpleining av bakteriene som gjør rensejobben. Han deler ansvaret for å fylle diesel på aggregatene med teamets mekaniker. 

Vann får Troll ved fresing av is med hjullaster og omdanning i smeltekar. – Selv bak en dusj ligger en god del styr, sier han. 

Hver sjette uke er han vakt med brannrunder og -beredskap og oppfølging av at alle er inne på stasjonen til rett tid. Ti toppturer er definert som trygge. Kommunikasjon skjer med radio og satellittelefoner.

Rørlegger Petter Pedersen har oppgaver som både flygeleder og bakkemannskap. – Jeg så ikke det for meg under rørleggerutdannelsen, sier han.
Rørlegger Petter Pedersen har oppgaver som både flygeleder og bakkemannskap. – Jeg så ikke det for meg under rørleggerutdannelsen, sier han.

Flygeleder med rørleggerbakgrunn

– I går var jeg flygeleder. Den så jeg ikke komme under rørleggerutdanningen! 

Transportflyet Basler BT-67 er arbeidshesten som flyr mellom stasjonene i Antarktis. Modellen er fra 1943 og det går et par stykker der nede. Sammen med mekanikeren har han ansvaret for å fylle opp flyet med drivstoff og drive operasjonssentralen hvor flygeledelsen skjer fra. 

En Boeing 757 landet nylig. – Stort å få jobbe med. 

Gjennomføring av eventuelle nødprosedyrer og vedlikehold av selve flystripen inngår i oppgavene. Flystripen er livsviktig og avgjørende for at folk kan komme til og fra ettersom skip bare ankommer årlig. Stripen er på isbre og rører på seg. Derfor må den rettes og fikses regelmessig.

Spent på femti kalde i orkan

Pedersen syns det blir fint med en aktiv sommersesong, men må innrømme at han ser frem til vinteren med spenning. Da skal den rå naturen by på temperaturer helt ned i femti kuldegrader og trippel orkan. 

– Vinterteamet er blitt godt kjent med hverandre og går godt i lag. Det er viktig ikke minst om vinteren. Da blir det mye inne og få større prosjekter. Det meste handler om å overleve en åtte måneders tid, sier rørlegger og polfarer Petter Pedersen.