Renslighet var tradisjonelt ingen dyd i Norge i middelalderen, snarere litt suspekt. Det var ikke uten grunn at muslimene så på de europeiske korsfarerne som noen skitne svin, antakelig i mer enn én betydning av ordet.

Siden da er alt blitt så meget bedre, hverken romerne eller nordmenn benytter lenger offentlige bad i særlig grad. Men mange av oldtidens bad var flotte anlegg, som Caracallas (keiser Caracalla, 188-217) termer i Roma. Også romerske bad var flotte saker, og det vi har tatt med bilde av her er litt annerledes enn bad flest, eller som de sier på Toten: ”sånt’no hakke vi i by’n”

Men man behøver ikke gå langt tilbake i tid eller langt av sted for å finne flotte bad, i Oslo er fremdeles Bislett bad i drift, og bygningen som en gang rommet Torggata bad er fremdeles en pryd for byen.

Nå er det en moderne baderomsprodusent som har tatt opp den arkitektoniske utfordringen og vil lage noe nytt og annerledes. I den anledning har de sendt oss denne pressemeldingen:

Rette linjer for et rituelt bad
De nye vaskeenhetene i Metaphor-serien fra Alape tar opp den arkitektoniske tradisjonen rundt rituelle bad ? der badet oppfattes som kilden til renhet og velvære Den reduserte, rettlinjede formen gir vaskeenhetene et klassisk og klar inntrykk. Metaphor er ikke bare kjennetegnet av de rene geometriske linjene ? gjennomtenkt funksjon er like betegnende for servanter og møbler. Produktprogrammet omfatter gulvstående vaskeenheter for hovedbad og vegghengte enheter for gjestebad.

Methaphor åpner nye designmuligheter: Gulvmodellen som fokuspunkt plasseres enten fritt i rommet eller ved vegg. Det puristiske formspråket i Methaphor-servanten tar utgangspunkt i materialet glasert stål og demonstrerer effektivt hvilke fordeler dette unike materialet har: Presist, uniformt og robust.

Restene av Caracallas bad, gjerne kalt Caracallas termer, forteller at dette var noe viktig for romerne.

Fra et tyrkisk bad.