- Vi er svært positive til regjeringens energisatsning gjennom støtte til ENOVA. Nå er det viktig at ENOVA retter fokus på effekt når pengene skal fordeles. Det må være gode insentiver for de som velger å satse på enøktiltak utover det som er minstekravet, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF:

RIF har tidligere uttrykt bekymring for at den kommende energiforskriften (TEK) for bygg, og har gitt innpill om skjerpede krav til energieffektivisering. I påvente av Staten Byggtekniske Etats ferdigstilling av den nye forskriften, er det heller ingen økonomiske insentiver til å investere i tiltak utover minimumskravene.

- ENOVA bør gjøre det mer attraktivt å bygge bygg som forbruker stadig mindre energi. I dag er det ingen som dekker ekstrakostnadene ved å tenke miljø utover forskriften Vi ønsker å utvikle vår bransje. Da bør vi gi insentiver til de som er i front, sier Hansteen.

I tillegg til ønsket om støtte etter effekt, legger RIF vekt på kunnskapsutviklingen i byggebransjen. Både rådgivere og entreprenører trenger økt kunnskap om energi o g energieffektivisering. Det er gjennom økt kunnskap prosjektene blir miljøvennlige. Investering i kurs og utviklingsprosjekter kan bidra til økt energieffekt på sikt.

I tillegg til opprustning og energieffektivisering av bygg, har ENOVA opplyst at de også vil støtte nær- og fjernvarmeanlegg. En rekke prosjekter er klare til bygging og venter på midler. I kommunene Vardø og Sør-Varanger er omkring 75 % av alle bygg som kan tilknyttes fjernvarmenettet kommunale, statlige eller fylkeskommunale. Her vil planene for utbygging av fjernvarmeanlegg med utnyttelse av sjøvannsbaserte varmepumper, og avfallsforbrenning med energiutnyttelse være klare innen utgangen av 2009. ENOVA-støtte til pilotprosjekter som dette vil gi verdifull regional erfaring for videre utbygging.

I forkant av regjeringens fremleggelse av krisepakken 26. januar, la RIF frem en rapport med 113 gode offentlige prosjekter. Hele 17 av prosjektene var energiprosjekter som alle er klare for igangsetting. Med flere tilsvarende prosjekter i landets 431 kommuner, bør ENOVA vente seg en strøm av gode søknader de nærmeste ukene.