Produksjonen av f-gasser skal fases ned til et minimum innen 2036, og fases ut fullstendig innen 2050. Bruk av f-gasser i blant annet varmepumper strammes inn i flere trinn, ut fra globalt oppvarmingspotensial (GWP).

– Nå har Rådet i EU også vedtatt forordningen. Det eneste formelle som gjenstår, er at den reviderte forordningen publiseres i EUs offentlige journal, opplyser daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Varmepumpeforeningen. 

R32-forbud for ulike typer og størrelser varmepumper

Mens den strengeste grensen for  GWP til nå har vært 750, strammer den reviderte forordningen inn til 150 og deretter 0 – altså forbud mot f-gasser –  i en rekke produkter.

GWP-grensen på 150 betyr i praksis forbud mot R32, som har GWP-verdi på 675. Mange HFO-medier har GWP-verdi under 150, men de kan bli rammet av det foreslåtte forbudet mot PFAS. Innstrammingene slår inn på ulike tidspunkt for ulike produkter og størrelser.

F-gass-sertifisering for naturlige kuldemedier

Selv om en rekke f-gasser etter hvert skal fases ut, forsvinner ikke kravet om f-gass-sertifisering. Ifølge artikkel 10 i den reviderte forordningen gjelder kravene til sertifisering for fluorholdige klimagasser nærmere beskrevet i forordningen, eller “relevante alternativer til fluorholdige klimagasser, inkludert naturlige kuldemedier, der det er relevant”.

– Dette betyr at den som gjør inngrep i kuldekretsen på anlegg med HFO-medier eller naturlige kuldemedier trenger sertifisering. Slik tolker vi det, sier Hagemoen.

Miljødirektoratet er av samme oppfatning. 
– Det er vårt klare inntrykk at kravene til sertifisering og opplæring utvides til naturlige kuldemedier og HFO, fastslår fagdirektør Alice Gaustad. 

Kompetansekravene er ikke fastsatt

Artikkel 10 i den reviderte forordningen spesifiserer blant annet at sertifisering skal dekke:

Punkt 5 e) sikker håndtering av utstyr som inneholder brannfarlige eller giftige gasser eller som opererer under høyt trykk eller involverer andre relevante risikoer;

– Hva sertifiseringskravene innebærer vet vi ikke ennå. De konkrete kravene vil komme i en egen gjennomføringsforordning, forteller Hagemoen. I tillegg kan Norge gjøre nasjonale tilpasninger til bestemmelsene i forordningen.

Når trer de nye kravene i kraft? Det får vi vite når  forordningen formelt publiseres i EUs Official Journal i mars.

Relevante datoer for forbud mot R32

Maskiner med kapasitet ≤ 12 kWR32 blir forbudt fra*
Splitt luft-til-vann-varmepumper 2027
Splitt luft-til-luft-varmepumper 2029
Monoblokk2027
Maskiner med kapasitet > 12 kW 
Splitt luft-til-vann-varmepumper 2033
Splitt luft-til-luft-varmepumper 2033
Monoblokk2027
Monoblokk (> 50 kW)2030
*Forbudene er basert på høyeste tillatte GWP-verdi, og for alle forbudene er det unntak for sikkerhetshensyn. 
 

Disse forbudene finner du i Annex IV i den reviderte f-gass-forordningen

Totalforbud i mindre varmepumper

Den reviderte forordningen fastsetter også datoer for komplett utfasing av f-gasser i mindre varmepumper og aircondition (opp til 12 kW):

*  Fra 2035 blir det totalforbud mot f-gasser i splitt-varmepumper og aircondition opp til 12 kW
*  Fra 2032 blir f-gass forbudt i små monoblokk-varmepumper opp til 12 kW

Også her er det unntak for sikkerhetshensyn. 

Forbud mot etterfylling

Den reviderte f-gass-forordninger strammer også inn hvilke f-gasser du kan bruke ved reparasjoner og service av aircondition og varmepumper: Fra 1. januar 2026 blir f-gasser med GWP over 2500 forbudt. Men du kan fortsatt bruke regenerert eller gjenvunnet f-gass med GWP over 2500 til reparasjoner eller service, fram til 1. januar 2032.