Men skitt og bakterievekst er ikke noe problem så lenge det er godt vedlikehold og regelmessig filterskift, sier salgs- og markedsansvarlig Erik Schou på serviceavdelingen til YIT på Bryn i Oslo. De utfører teknisk service og vedlikehold i Oslo og Akershus.

– Vi dekker stort sett alle fag unntatt heis, så vi har god oversikt over hva som kan gå galt med et teknisk anlegg, sier Erik Schou. – De farligste feilene er ofte de som oppstår i elektriske anlegg, men også lekkasjer i røranlegg kan bli svært kostbare. Dette er dyre fag å gjøre feil i.

– Hva med feil som skyldes dårlig vedlikehold av ventilasjonsanlegget?
– Normalt er ikke kanalskitt noe problem hvis du skifter filter hvert år. Men hvis du ikke skifter på mange år får du skitt og groing og motoren blir etter hvert overbelastet. Hvis du sørger for godt vedlikehold og regelmessig filterskift, får du verken motorproblemer eller problemer med skitt i kanalene.

– Dere har store oppdragsgivere både blant offentlige og private byggherrer. Hvilke forskjeller ser dere i holdninger til vedlikehold?

-Mange ganger har private byggherrer bedre rammebetingelser for teknisk vedlikehold enn noen offentlige bygg. Det er som regel kortsiktige, politiske føringer som skaper slike begrensinger for deler av de offentlige byggene. Det er ingen forskjell på offentlige og private bygg når det gjelder kompetansen på driftspersonellet. Men, det kan til tider være store forskjeller på de politiske bevilgningene til systematisk vedlikehold innen det offentlige . Behovet kom jo godt frem i de siste tiltakspakkene fra staten til kommunene.
De som må eller vil skyve problemene foran seg, viser at resultatet noen ganger blir stjerneeksempler på hvor galt det kan gå. Det verste eksemplet på manglende vedlikehold vi har hatt de siste årene gjelder imidlertid et butikklokale som var så forfallent at det trengtes teknisk totalrenovering. Så dårlige eksempler på vedlikehold finner vi i mange slags bygg.

– Byggeiere må forholde seg til tommelfingerregelen som sier at 90 prosent av byggets kostnader er drift, bare 10 % er byggekostnaden. Det ser ut som om private driftsorganisasjoner får større aksept for dette enn noen av dem som er styrt av for mye byråkrati.. Uansett eierform, er det viktig at den økonomisk ansvarlige skjønner den økonomiske siden av vedlikehold, skifter du ikke filter på fem år blir det 10 ganger dyrere enn fem år med årlig skift, sier Erik Schou. Han og hans kolleger har nok å gjøre med serviceoppdrag.
– Service og vedlikehold er en ryggrad i virksomheten, og viktigheten av slike langsiktige kontrakter sr man ekstra klart når det er krise. Vi har det bra, med kunder som er gode og stabile samarbeidspartnere, sier Erik Schou i YIT.


Pollenkorn og veistøv. Bilde mottatt fra Kaare A. Rustad AS, som markedsfører Camfil ventilasjonsfiltre.

Ødelagt filter i aggregat. Bildet har vi fått fra Kaare A. Rustad AS, som markedsfører Camfil ventilasjonsfiltre. De har sett litt av hvert.