Norconsults store kursrom i Sandvika var fullsatt under årets "Legionelladag", i regi av FBA (Tekna/NITO), der en rekke foredragsholdere i sum tegnet et meget detaljert bilde av hva den dødelige bakterien faktisk er, under hvilke betingelser den trives og spres hvordan den effektivt kan bekjempes.


Lunkent dødvann
I hovedsak består Legionella problemet i korthet av at lunkent dødvann i ulike VA- og VVS- installasjoner kan danne ideelle forhold for et viss gruppe helt naturlige bakterier å vokse i.

Under visse forhold vil videre encellede dyr, som amøber, sette til livs store mengder av disse bakteriene uten å kunne fordøye de, og således konsentrere de opp. Ved gitte situasjoner kan derfor store mengder bakterier ryke av gårde i vannstrømmen, og i neste omgang komme i kontakt med mennesker.

Det er imidlertid kun gjennom at bakteriene kommer inn i lungevev at de forårsake alvorlig sykdom.

Saken fortsetter under bildet:

David Koht-Norbye fra Østfoldbadet fortalte om Legionellarisiko i bade- og garderobeanlegg under seminaret.

Risikoen er derfor forbundet med vannsprut, og særlig ved at smitte forekommer i små dråper, såkalte aerosoler, som kan sveve i luften over store avstander. Smitte kan skje fra dusjhoder, vannsprut fra fontener, fra boblebad, kjøletårn, scrubbere etc, altså steder der infisert vann kommer ut til luft i dråpeform og kan bli pustet inn. Det er videre klart at faren for sykdom og død varierer etter alder, kjønn og generell helsetilstand. F.eks. sldre menn med kols er mest utsatt for alvorlig sykdom.


En teknisk utfordring
Den primære tekniske utfordringen i å bekjempe Legionella er derfor å designe og bygge nye anlegg uten hverken dødlommer eller steder med lunken vanntemperatur (20-50 grader C). Hvis dette er uungåelig bør man vurdere å skille mellom ulike “kurser” av vann, som f.eks. med eget røropplegg til sprinkler og brannvern og eget til vann som skal til konsum.


En konsekvens av dette er at rør og ledningen enten må isoleres grundig slik at det enten er kaldt eller varmt, og er dette umulig, bør man installere spyleordninger som sørger for at lunket vann jevnlig går til avløp, styrt av temperaturfølere.


Programmet under legionelladagen
[doc:39:pdf:Program legionelladagen 2014]

- I forbindelse med planlegging av nye anlegg kan det virke som om Legionella-faren trenger et skarpere fokus, ikke minst siden moderne energianlegg har som ambisjon å holde så lave temperaturnivåer som mulig, uttalte møteleder Mats Eriksson fra Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi.


Vannbehandling

Det kom tydelig fram under seminaret at den største utfordringen i dag er at gamle VVS-anlegg ikke er bygget med tanke på å unngå vekst av Legionella, og at det særlig i forbindelse med ombygginger ikke gjøres nok for å forhindre at det dannes nye vekstområder for bakterien.

En rekke gode løsninger for dette ble presentert under konferansen. 
En som imidlertid aldri har hatt Legionella i sitt anlegg er Østfoldbadet som var representert ved foredragsholder David Koht-Nordbye.

Nordbye fortalte imidlertid utførlig om hva man har gjort for å forebygge problemet, etter føre-var prinsippet.

Gjennomgangsmelodien hos den fargerike foredragsholderen var at det viktigste er å unngå at vann blir stående lenge i rør, som etter driftstsstans, ferier osv.

Nordbye fokuserte også på regelmessige analyser, oppfølging og god HMS som en viktig forutsetning for å forebygge problemene.
Det faglige programmet var svært omfattende og VVSforum vil ta for seg Legionella-problematikken i en rekke temaartikler i de kommende ukene.