Fra 2008 til 2009 har antall skader anmeldt til forsikringsselskapene økt med hele 66 prosent. Jan Snaar. Miljøsjef i Folksam, sier dette til avisa Svenska Dagbladet:

- Dette er katastrofale tall. Tallene er merkelig, vanskelig å forklare og alarmerende.

Økningen i antall skader på varmepumper i Sverige står ikke i stil økningen i salget. Når det gjelder luftvarmepumper, så er økningen i antall meldte skader 69,7 prosent. Skader på luftpumpe er på 35,9 prosent, mens luft-vannpumper har et skadeomfang på hele 92,4 prosent.

- Dette ligner ingen ting. Det å investere mange ti-tusener i en varmepumpe og få alvorlige problemer etter såpass kort tid hører ikke noe steds hjemme, mener miljøsjef i Folksam, Jan Snaar.
I følge Folksam tar ikke produsentene problemene på alvor.

Den svenske bransjeorganisasjonen, Svep, Svenska Varmepumpeforeningen, har ingen oversikt over hvor mange varmepumper som er solgt, men det antas at det ble solgt 60 000 pumper i fjor. Det samme antallet antar man det blir i år.

De mange skadene kommer, i følge Folksam, av at produsentene jakter på billige komponenter for å få lavest mulig utsalgspris. Statistikken viser at flere produkter har såkalt seriefeil.

I 2008 kostet skadene på varmepumper i det svenskemarkedet forsikringsselskapene 75 millioner kroner. I fjor steg beløpet til 136 millioner kroner.

Som www.vvsforum.no meldte for noen dager siden har If Skadeforsikring gjort en undersøkelse om skader på varmepumper i det norske markedet. Undersøkelsen viser at If har hatt 130 erstatningssaker med varmpepumper så langt i år. Mange monterer varmepumper selv og feilmontering er en del av totalbildet når det gjelder skader.

Situasjonen er altså langt fra så urovekkende i Norge som i Sverige.