Mest kjent er kanskje Tveita-prosjektet med over 800 leiligheter hvor to tredjedeler er ferdig nå til ferien – alt etter planen. Bergersen Vann og Varme har fra det ble et AS i 1987 gått fra 5-6 mann den gangen til 56 ansatte med stort og smått i dag. Med det er de den desidert største rørleggerbedriften i Rørkjøp.

– Vi står vel i fare for å bli ekskludert derfra i forhold til statuttene som sier at Rørkjøp skulle være et innkjøpssamarbeid blant mindre rørleggerbedrifter, sier Morten Vangsøy.

Lærlinger
Av bedriftens over 50 ansatte, har de til enhver tid 14 – 16 lærlinger på kontrakt.

– Vi tenker fremtid i faget og prioriterer lærlinger, forteller Bjørn Bergersen. Ellers forteller de at gjennomsnittsalderen blant rørleggerne i bedriften er ganske lav. De innrømmer at de kunne tenkt seg noen flere erfarne rørleggere med lang fartstid, men de er mangelvare og ikke så lett tilgjengelige.

Drifts- og serviceavtaler
I tillegg til flere tunge prosjekter, har Bergersen Vann og Varme også en betydelig serviceavdeling. De har drifts- og serviceavtaler med Høyskolen i Oslo, Barne- og Familieetaten, Oslo kommune Omsorgsbygg, Kirkelig Fellesråd, Gravferdsetaten og Idrettsetaten for å nevne noen. Til sammen åtte rørleggere fast på servicearbeid. De har til og med ansatt egen asbestsanèrer.

Miljøfyrtårn
Bergersen Vann og Varme satser på de ansattes ve og vel og miljø. Nylig mottok de Alna-prisen, som er en Arbeidsmiljøpris. Bedriften er også utnevnt til å være Miljøfyrtårnbedrift, som innebærer det navnet sier – satsing på miljø. Blant annet avfallshåndtering og lignende. Bjørn Bergersen er ikke sikker på hvor mye det betyr så mye å få slike utmerkelser, men mener likevel det kan være til nytte.
– Vi får bruke det for hva det er verdt i markedsføringssammenheng, sier han.

Sanitær og varme
I tillegg til rehabilitering av sanitæranlegg i leilighetene på Tveita, saneres det også et såkalt Co2 anlegg der. Det er et varmepumpeanlegg med luft/vann varmepumper.

- Pumpene henter oppvarmet luft fra gjenvinningsanlegget i blokkene og varmer opp vann som lagres i 8000 liter store akkumulatortanker i hver blokk, forteller Morten Vangsøy som er driftssjef i bedriften.

Hver leilighet er uten bad og toalett i cirka fire uker i rehabiliteringsprosessen. – Men de har vann på kjøkkenet det meste av tiden, forteller Begersen og Vangsøy.
– Og så er det satt opp mobile bad- og toalettkontainere på utsiden av blokkene i anleggsperioden som beboerne kan benytte. Og noen velger å flytte ut den tiden det står på, forteller de.

Flere rehabiliteringsprosjekter
Om ikke like store som på Tveita, har Bergersen flere lignende prosjekter på gang. De ramser opp Rustad BRL med 386 leiligheter og Lillo Terasse som er et unikt OBOS-prosjekt og en ønskedrøm av et prosjekt bestående av 264 leiligheter med sanitær og vannbåren gulvvarme.

– OBOS sier de satser på vannbåren varme, men gjør det sjelden. Derfor er dette prosjektet unikt i så måte, forteller Morten Vangsøy.

Saken fortsetter under bildet:

Morten Vangsøy er fornøyd med antall oppdrag, og mener de opparbeider seg meget god kompetanse på rehabilitering av bad gjennom de store prosjektene de har.

I tillegg er de i gang med Manglerudvangen. Røropplegget til sanitæranlegget i leilighetene er utenpåliggende, da vegger stort sett er av teglestein og ikke egnet for skjult anlegg. Likevel er det ikke bare å hekte fast noen rør på veggen der det passer. Det foreligger detaljerte arbeidstegninger utarbeidet av bedriften selv som viser eksakt dimensjonering og hvor de ulike rørføringene skal legges (se illustrasjon). Ingenting er overlatt til tilfeldighetene og bedriften kjører tøff akkord på prosjektene, og både de og rørleggeren tjener penger.