- Dette er langt på vei innfridd, fremholder adm. direktør Jostein Skree i Norsk Teknologi.

Regjeringens satsing på om lag 10 milliarder kroner til rehabilitering og vedlikehold av bygg i offentlig sektor vil få stor betydning for de tekniske entreprenørene innenfor byggenæringen. – Tiltak innenfor energieffektivisering vil ha en klar sysselsettingseffekt, og det er nå viktig at våre medlemsbedrifter kjenner sin besøkelsestid, understreker Jostein Skree. – Tiltak innenfor energieffektivisering er det klart mest kostnadseffektive virkemidlet i det viktige klima-arbeidet, og vil samtidig føre til store samfunnsøkonomiske gevinster. Det er nå viktig at de offentlige byggherrene i sine planer setter dette høyt på dagsorden.

Enova har fått økt sin ramme for generelle tilskuddsordninger med 1,2 milliarder kroner, og Jostein Skree er klar på at tiltakene må være målrettede og styrke arbeidet innenfor energieffektivisering. – Det er viktig at vi nå går fra ord til handling, sier Skree.

Regjeringen foreslår videre et program for utbygging av ladestasjoner i Norge for el-biler og plug-in hybrider. Bevilgningen er på 50 millioner kroner, og et tilskudd på 10 000 kroner per ladeplass vil kunne gi 5000 nye plasser. – Dette er et spennende område for flere av våre medlemsbedrifter, og vil klart bidra til en effektivisering av transportsektoren og være et viktig bidrag til et mer miljøvennlig bilbruk. En utvikling på denne sektoren vil også utløse behovet for mer klart definerte tekniske og kompetansemessige krav, sier Jostein Skree.

Norsk Teknologi har i sin dialog med Regjeringen, og i sitt brev til myndighetene, klart understreket behovet for å endre dagens permitteringsregler, slik at bedriftene lettere kan makte å beholde kompetansen i nedgangstider og slippe å gå til oppsigelser. – Vi har fått gjennomslag for vårt krav om at arbeidsgivers lønnsplikt under permittering skal reduseres fra 10 til 5 dager. Dette er meget gledelig, understreker Jostein Skree, som også finner det meget oppløftende at Regjeringen nå foreslår at maksimal periode med dagpenger under permittering økes fra 30 til 42 uker. – Vårt opprinnelige ønske var noe lengre periode, men vi er klart fornøyd med den forbedringen som nå finner sted, sier Skree.

Norsk Teknologi tar til etterretning at Regjeringen i denne omgang ikke har valgt å gjøre noe med avskrivningsreglene rettet inn mot energieffektivisering (fra 10 til 20 %), og heller ikke i denne omgang ønsker å gjøre noe med skattelette for husholdninger ved investeringer i tiltak innenfor energieffektivisering. – Vi håper dette vil være tiltak Regjeringen vil vurdere nøye ved neste korsvei, sier Jostein Skree, som med spenning ser frem til neste pakke 9. februar, som vil rette seg inn mot finansmarkedet. – Uten et fungerende bankvesen vil mange av tiltakene få redusert verdi, sier adm. direktør Jostein Skree i Norsk Teknologi.

Kilde: Norsk Teknologi