Stortingsmeldingen sier blant annet at bygg- og anleggsnæringen er en av flere bransjer som er opptatt av utvikling av nye og mer miljøvennlige løsninger. Godt samarbeid mellom aktørene i næringen er avgjørende for å finne frem til nye og innovative måter å arbeide på.

Energieffektivisering i bygg er et område med stort potensial for innovasjon. Det kan oppnås blant annet ved utvikling av nye og bedre materialer, bedre og mer effektive byggeprosesser, endrede bygningstekniske krav og materialkrav.

Bransjen har i samarbeid med myndighetene igangsatt de bransjeomfattende prosjektene Byggekostnadsprogrammet, Lavenergiprogrammet for bygg og anlegg og BuildingSMART, og opprettet en informasjonsnettside om byggemiljø, står det i stortingsmeldingen.

Videre står det at gevinsten er billigere, mer klimavennlige og bedre bygg. BuildingSMART baserer seg på åpne internasjonale kommunikasjonsstandarder, tilsvarende hva man startet med i oljebransjen for 10–15 år siden.
 
Stortingsmeldingen omtaler konkret organisasjonen BuildingSMART International, der Norge og USA er toneangivende, er et verdensomspennende nettverk med mer enn 800 medlemmer i 40 land.

Organisasjonens hovedmål er å legge til rette for å automatisere den elektroniske overføringen av informasjon mellom alle ledd i verdikjeden. Det vil gi en mer effektiv byggeprosess. Norge har sikret seg en unik posisjon på dette området hvor både softwareutviklere, næringsliv og myndigheter har sett potensialet og grepet det. Norges ledende stilling skyldes at både Statsbygg, Forsvarsbygg, Standard Norge, SINTEF og Statens bygningstekniske har bidratt aktivt i utviklingen.
 
Det påpekes at Norges kompetanse på buildingSMART vil kunne ha betydelig kommersielt potensial internasjonalt. Den videre utviklingen er imidlertid avhengig av at det offentlige, blant annet som innkjøper, bidrar til at disse åpne standardene forblir et fundament for utviklingen i byggenæringen.

Store muligheter kan åpne seg på eksportmarkedet når norsk byggnæring og programvareindustri er tidlig ute med å implementere internasjonale standarder for vareinformasjon og utvikle standardiserte forretningsprosesser.

Se buildingSMART
presentasjonsfilm

Link til
St.meld. nr. 7 (2008-2009) Et nyskapende og bærekraftig Norge.

Link til
buildingSMART

Synspunkt på artikkelen? Skriv til journalist Per Henriksen