Endringer i reglene om opplysningsplikt for oppdrag til utlendinger gjelder fra 1. september

Reglene gjelder rapportering av oppdrag gitt til utenlandske oppdragstakere og arbeidstakere på oppdraget og finnes i ligningsloven § 6-10 med forskrifter.

For at det nå skal være opplysningsplikt om et oppdrag må oppdraget enten:

1) utføres på et sted for bygge- og monteringsarbeid eller
2) utføres på et sted som står under oppdragsgivers kontroll.

På kontinentalsokkelen er det opplysningsplikt om alle typer oppdrag gitt til utenlandske oppdragstakere.

Når det gjelder arbeidstakere, er den viktigste endringen at utenlandske arbeidstakere ansatt hos norske oppdragstakere/oppdragsgivere ikke lenger skal rapporteres. Norske selskaper skal i stedet rapportere sine utenlandske arbeidstakere til Arbeidgiver/arbeidstaker-registeret (AA). Det er også enkelte endringer med hensyn til hvilke opplysninger som skal gis om arbeidstakerne.

Sendes disse til Sentralskattekontoret for utenlandssaker (SFU) vil SFU returnere dem, slik at oppdragsgiver selv må sende inn til AA-registeret. Det vil f. eks forsinke ved bestilling av ID-kort

Opplysningene om utenlandske oppdragstakere og arbeidstakere på oppdrag skal som tidligere gis til Sentralskattekontoret for utenlandssaker.

Nye skjema for rapportering av oppdrag
Det lokale ligningskontor tildeler D-nummer etter søknad. D-nummer er et personnummer som utlendinger får for at de skal kunne bli registrert og bla. kan skaffe seg skattekort og trygderettigheter. Søknad kan sendes når oppholdstillatelse foreligger (RF-1199).

Inntil videre brukes eksisterende skjema til rapporteringen.
 

Kilde:bnl.no