Passivhuscentrum i Alingsås har som mål å spre bevissthet og bringe oppmerksomhet om energieffektive bygg og passivteknologi. Senteret fungerer som en plattform for interessenter og leverandører i den passive markedet.

Hans Eek, arkitekt og ekspert på passivhus i Passivhuscentrum, skriver nylig i sitt nyhetsbrev at ved renovering av hus, der man ikke vil forandre husets utseende, gjelder det å tilleggsisolere på innsiden. Det er nettstedet tekniskenyheter.no som siterer Hans Eek.

I dag finnes vakuumisolering som har en lambdaverdi på 0,005, det vil si at den er nesten ti ganger så effektiv som mineralull. Å kle veggen med 3 cm vakuumisolering er praktisk gjennomførbart i de fleste tilfeller, også i hus med stor verneverdi, mener han.

Et vanlig toglassvindu med målene 1,2 x 1,2 m har en U-verdi på 2,0 W/m2K, og et treglassvindu har 1,8 W/m2K. – De beste skandinaviske vinduene som finnes på markedet i dag, er mer enn tre ganger så effektive som toglassvinduer. U-verdien er på cirka 0,7 W/m2K. Likevel slipper én kvadratmeter med vindu ut ti ganger så mye varme som én kvadratmeter veggflate, skriver Eek. Vinduets svakeste del er vinduskarmen- og rammen, samt kuldebroen rundt vinduet. Utviklingen av vinduer går raskt, og i noen land i Europa finnes det vinduer som inklusive kuldebro har en U-verdi på cirka 0,6, skriver Eek.

Å fjerne kuldebroer og få å huset tett er kanskje den største utfordringen. I de husene som tidligere ble bygd, og som fremdeles settes opp, står kuldebroer for cirka 30 prosent av varmetapet, skriver Ek. Ved bruk av energieffektive vinduer kombinert med vakuumisolering, er det store muligheter for å kunne bygge bort kuldebroene, mener han.

Eldre eneboliger har ofte ikke ventilasjonsanlegg, og man har ikke sjelden problemer med dårlig lukt. Et ventilasjonsanlegg med varmeveksling innebærer at man tar inn frisk luft i stue og soverom, og at den brukte luften suges ut i kjøkken og bad. Innen luften forlater huset passerer den en varmeveksler, der varmen fra den brukte luften overføres til friskluften som er på vei inn i huset, skriver Eek i nyhetsbrevet som Tekniske Nyheter siterer.

Passivhuscentrum har gjort seg til en ressurs for politikere, byplanleggere, utbyggere, entreprenører, konsulenter og andre som er interessert i energieffektive hus. I Alingsås har de utstillinger, hvor det vises vegg paneler, vinduer, ventilasjonsanlegg og energieffektive apparater. Passivhuscentrum har som mål å være edderkoppen i et nasjonalt nettverk av markedsføring og forskning.

Les også Ambisiøse mål ga resultater

GI DIN KOMMENTAR HER: