Under ISH-messen i Frankfurt 10. til 16. mars beslagla tollere 92 antatt plagierte produkter samt diverse kataloger. Aksjonen skjedde på initiativ fra armaturseksjonen i den tyske industriforeningen VDMA. Aksjonen pågikk hele første åpningsdag og ble gjentatt på tredje dag av messen. Kontrollen i år var i år atskillig strengere enn i 2007. 25 tollere i to grupper kontrollerte 25 stands og gjorde funn hos 37 utstillere.

Det mest populære merket his plagiatprodusentene var Dornbracht. Hele 17 forskjellige kopier av Dornbracht-modeller ble funnet på messen. Alle plagiatprodukter ble umiddelbart skrudd ned fra veggene og fjernet.

”Når det gjelder kampen mot piratprodukter har vi i de senere årene sett en forskyvning fra Europa mot Asia”, sier Dornbrachts produktsjef Martin Polcyn. ”Mens vi i år 2000 fremdeles forfulgte flere tyske og italienske kopier, kommer nå cirka 70 prosent av alle piratkopiene fra Kina.”

Saken fortsetter under bildet

Den håndfaste måten myndighetene angriper problemet på ser ut til å virke avskrekkende, for i følge Martin Polcyn er det få ”vaneforbrytere”. De som er tatt kommer ikke tilbake med nye kopier. Cirka 90 beslaglagte produkter tyder på fremgang, for i 2007 ble det beslaglagt 147 produkter.

En av de norske besøkende som kunne følge tollinspeksjonene på kloss hold, var Rolf Christensen i Fjordbad AS, som produserer Hurricane boblebad.
– Tollerne var veldig godt synlig, vi så tollere overalt i de kinesiske delene. Vi følger godt med på slikt fordi vi har et system som er patentert i de landene kineserne selger. Vi var på ISH for å se om det var noen teknisk nytt av interesse, men det var det ikke, her var det mest oppmerksomhet om baderomstrender. Vi har et unikt produkt og vurderer å stille ut på ISH i 2011, opplyser Rolf Christensen.


Rolf og Kjell Christensen planlegger å stille ut Fjordbad boblekar på ISH om to år – med eller uten tollere og syndere.