Korte tidsfrister, begrenset med plass, høye krav til renhet og arbeidsmiljø. Den som skal utføre moderne rørprosjekter møter stadig nye krav. Da Sandbäcken Rør fikk oppdraget å bygge ny energisentral ved Danderyd Sykehus valgte man å tenke nytt.

Det er høyt tempo når Sandbäcken Rør arbeider på to fronter ved det nye akuttmottaket ved Danderyd Sykehus i Stockholm. I kjelleren går det mot ferdigstillelse av en kompleks rørmontasje ved energisentralen med rørforbindelser for oppvarming og kjøling til avdelingene. Isolasjonen på anlegget er i ferd med å komme på plass og trykkprøving er forestående.

I sjette etasje legger man siste hånd på røranlegget som knytter energisystemene i kjelleren til de ulike ventilasjonsanleggene. Disse skal også ha kjøle- og varmeforbindelser. Det er et omfattende prosjekt med til sammen 30 000 meter rør.

- Prosjektet har gått etter plan. Alt fungerer som forventet, forteller Ralf Lundqvist, som leder arbeidene for Sandbäcken. Ralf har på det meste tretti mann i sving på det nye akuttmottaket, det dreier seg om adskillige titusener timer som man skal legge ned i jobben.

Saken fortsetter under bildet:

Ralf Lundqvist[/caption]

Forutsigbart rørsystem
Som mange andre rørbedrifter har Sandbäcken tradisjon med å sveise sammen røropplegget til energisentraler og varmesystemer. Denne gangen valgte man likevel å gå for Victaulic løsning med rillede rør og kuplinger.

- Oppdraget var spesifisert som sveiset eller rillet. Siden vi arbeider på fast pris på dette prosjektet er naturligvis økonomien det viktigste. Å ha god arbeidsflyt og forutsigbarhet er også viktig. Vi hadde kontakt med den svenske representanten for Victaulic, som tok og gjennom prosjektet hvordan vi skulle løse det. Det virket umiddelbart interessant fordi det er lettere å arbeide med og fordi entreprenør og byggherre også var positive. Victaulic leverer i tillegg til systemet også en totalpakke med prosjektering og support som gjør jobben så enkel som mulig for oss, sier Lundqvist.

Lundqvist har ikke finregnet på økonomien, men er overbevist om at summen av tid og materialer i hvert fall ikke kommer dyrere ut enn med sveiset opplegg. En rekke fordeler med rillet system gjør at man kommer godt ut på plussiden totalt sett.

- Jeg regner med at vi sikkert kommer til å velge rillene rør om igjen, sier Lundqvist.

Rask og og renslig
Nettopp at man ikke trenger sveisekompetanse gir nemlig større fleksibilitet og frihet under byggingen. Å bygge rillet er ekstremt hurtig sammenlignet med sveiset anlegg.
Med Victaulic er det lett å beregne jobben, det er mindre usikkerhet, siden sveising stiller høyere krav. Ekstra krav til arbeidsmiljø og varsling ved varme arbeider på byggeplass slipper man også helt og holdent At energiprosjektet er så enkelt som mulig gir også mer frihet i forhold til bemanning på hele prosjektet.
- Det blir en renere byggeplass, sier Lundqvist.
Under en sveising vil røropplegget bli forurenset innvendig av sot og metallfragmenter. Systemene og må derfor spyles og rengjøres etter spesielle prosedyrer. Metallrester kan forårsake korrosjon. Med Victulic systemet er alt klart til drift når det er skrudd sammen.

Saken fortsetter unde bildet:

Montering[/caption]

- Med rillede rør arbeider vi ryddig og renslig. Victaulic har tegnet opp alt forhånd og nøyaktig slik at det passer. Et annen fordel med rillet montasje er at vi trenger lite utstyr, en muttertrekker er nok til å montere alt sammen, sier Magnus Danielson, som sammen med Thomas Juhlin har stått for alt montasjearbeidet.

Oversiktlig
Hverken Magnus eller Tomas har gjort lignende arbeider med Victaulic system tidligere, men synes alt har fungert fint. Alle komponenter har ID-merke som refererer til en oversiktlig 3D tegning som følger med. De rørdelene som kan kobles sammen på forhånd leveres allerede ferdig skrudd sammen, og denne jobben tar Victaulic ansvar for.

- 3D tegningene er enkle å forstå og alt kommer porsjonsvis pakket på pall, med tegninger i både 3D og plan. Det er et oversiktlig system å jobbe med, enklere kan det ikke bli, det er som å bygge Lego, sier Magnus.

For den norske entreprenøren Hent er også Victaulic rillede rør et nytt bekjentskap. Nettopp tjenesten med at Victaulic utarbeider ferdige detaljtegninger og tar ansvar for at alle komponenter er på plass betyr en trygghet for framdriften.
- Det er første gangen vi benytter oss av Victaulic rørsystem, men det er ikke den siste. Ikke minst det at Victaulic deler opp  leveransene i takt med tidsplaner og behov har vært deilig. Dermed slipper vi lagerplass inne på området. På moderne prosjekter er det begrenset med plass, mitt inntrykk av at samarbeidet med Victaulic fungerer veldig bra. At rørsystemet ikke krever varme arbeider gir oss mindre bekymringer, alt blir mer rasjonelt, sier Mikael Åman, arbeidsleder ved Hent.

Saken fortsetter under bildet:

Mikael Åman, arbeidsleder ved Hent.[/caption]

Tegnes i 3 D
Som en del av leveransen utfører Victaulic en kostnadsfri konvertering av konsulentens tegninger til 3D. Disse tegningene blir oversendt både til konsulent, entreprenør og installatør for kontroll mot andre installasjoner, slik at man får en god romløsning og unngår kollisjoner. I tegningene fremstår anlegget slik det er ment å bygges i virkeligheten, med alle komponenter tegnet inn og med mengdelister og materialoversikt. Om det er ønskelig kan man dermed foreta en fotvandring i anlegget med 3D briller før anlegget bygges. Når tegninger er godkjent produseres alle delene ferdig, kappet i riktige lengder og rillet ferdig til montering i de porsjoner kunden ønsker.
- Med 3D prosjektering er vi med på å sikre kunden en problemfri montasje og framdrift, sier Zach Moline, som er Victaulics kontaktperson ved Danderyd prosjektet og som følger opp arbeidet tett for å sikre at Sandbäcken får alt de trenger av support og instrukser.
Ved Danderyd prosjektet var ca 70 % av selve monteringsarbeidet allerede gjort når komponentene ankom byggeplass. Alle deler som skal til varme er farget røde og til kjøling farget blå.

Full frihet
Til forskjell fra sveiset røranlegg er rillet system fra Victaulic hundre prosent modifiserbart dersom det være behov for endringer i ettertid. Det er dermed enkelt å bygge på systemet eller skifte ut en komponent, som en pumpe eller varmeveksler slik at byggemålene endres. Selve montasjen vil da foregå hurtig og enkelt uten behov for sveisearbeider eller spesialkompetanse.
- At rørsystemet er 100 % demonterbart vil komme byggets eier tilgode i framtiden. Endringer og arbeidet vil bli langt rimeligere enn ved andre løsninger. Alle komponenter og pakninger har en kvalitet som er garantert å vare ut systemets levetid, forklarer Moline. At systemet består av mange koblinger gjør at det tåler indre og ytre belastninger svært godt.

Ved siden av alle vvs installasjonene og energisystemet har Sandbäcken også oppdraget med å installerer hele rørsystemet for medisinske gasser.

Anlegget er levert gjennom Brødrene Dahl i Sverige og inkluderer all dokumentasjon og beskrivelser som inngår i FDV ferdig utarbeidet. Bygging av akuttmottaket til Danderyd sykehus startet i mars 2015  og vil strekke seg over sommeren 2019. Utvidelsen er del av en massiv fornyelse av det svenske sykehusvesenet.